Založ si blog

Objaviteľ LSD

Pred 20 rokmi, 29. apríla 2008, zomrel v úctyhodnom veku 102 rokov švajčiarsky chemik Albert Hofmann. Pri príležitosti 100. narodenín mu vyšla kniha LSD: Moje problémové dieťa.

 

Albert Hofmann, ktorý sa narodil vo švajčiarskom Badene 11. januára 1906, po štúdiách na univerzite v Zürichu sa dostal do farmaceutických laboratórií v Bazileji. Dostal za úlohu študovať účinky hubového námeľu – kyjaničky purpurovej – a iných rastlín k vytvoreniu látky stimulujúcej dýchací a obehový systém. Pritom sa mu už v roku 1938 podarilo získať derivát kyseliny lysergovej, ktorý označil ako LSD-25. Päť rokov si ho nevšímal. Až 16. apríla 1943 sa naň podíval znova a pri experimentoch sa mu cez prsty dostalo trošku tejto látky do tela. Už cestou domov na bicykli mal nezvyčajné pocity a tak o tri dni neskôr vyskúšal na sebe 250 miligramov LSD. Zažil extrémnu predstavivosť i veľkú nesústredenosť s ľahkým závratom. Podobne sa o svojich pocitoch vyjadrili aj jeho kolegovia, ktorí si trúfli vyskúšať na sebe neznámu látku.

V ďalších rokoch sa Hofmann venoval výskumu halucinogénnych látok, predovšetkým húb, za ktorými podnikol expedíciu do mexických pralesov. Výsledkom bola syntéza psilocybínu. Zaujala ho aj rastlina s vedeckým menom Rivea corymbosa, ktorú mexickí indiáni nazývali ololiuhqui. Prekvapilo ho, keď pri jej analýze našiel aktívny amid kyseliny lysergovej (LSA), ktorý má blízko k LSD. Do Mexika sa vybral znova v roku 1962 aj s manželkou. Hlavným cieľom ich expedície bolo nájsť „Listy pastierky Márie“, teda šalvie divotvornej (Salvia divinorum). Vzorky sa im síce podarilo získať, ale nedokázali z nich izolovať aktívnu zložku. To sa podarilo až ich nasledovníkom a je ňou diterpenoid Salvinorín A.

LSD pokladal Hofmann za liek na dušu a znechutený sledoval vlnu odporu, ktorá sa zdvihla najmä potom, čo sa táto droga dostala do rúk hippiesákom. Ich pohľad na svet, diametrálne odlišný od existujúcich spoločenských konvencií, nahrával odporcom. V roku 1963 vystúpil Albert Hofmann na výročnom zhromaždení Svetovej akadémie umení a vied v Štokholme. Podčiarkol, že skúmanie účinkov LSD znamenalo desaťročie psychoanalýzy, zároveň priznal, že LSD môže byť nebezpečné, ak sa dostane do nepovolaných rúk.

LSD – dietylamid kyseliny lysergovej (C20H25N3O) – je silne halucinogénna droga. Anglický psychiater Humphry Osmond skúmal jej vplyv na schizofrenických pacientov a skúšal ju využiť aj pri liečbe silných alkoholikov. V decembri 2007 švajčiarske úrady dovolili urobiť psychoterapeutické experimenty na pacientoch v posledných štádiách rakoviny alebo iných nevyliečiteľných chorôb. Storočný Hofmann to uvítal a do konca života neprestával veriť, že LSD môže v medicíne veľa znamenať a pomôže pri liečbe niektorých chorôb. „Myslím si, že ľudskej evolúcii nikdy nebolo potrebné mať látku LSD. Je to nástroj, ktorý nás má zmeniť na tých, na ktorých sme určení,“ dôvodil.

Albert Hofmann zomrel na infarkt 29. apríla 2008.

„Žena za pultom“ by mala deväťdesiat

28.05.2018

Dnes niečo pre televíznych pamätníkov. Medzi najsledovanejšie seriály v 70. rokoch patrila „Žena za pultom“, v ktorej hrala hlavnú úlohu Jiřina Švorcová, ktorá sa narodila pred 90 rokmi, 25. mája 1928. Po absolvovaní pražskej DAMU sa na celé štyri desaťročia upísala Divadlu na Vinohradoch. Kritika najvyššie hodnotila jej postavy v hrách Pavla Kohouta Dobrá [...]

Osud ho zahnal až na „koniec sveta“

22.05.2018

„Osud si ma vybral, aby ma dobre popreháňal“, vyjadril sa Martin Kukučín s jeho príznačným humorom. Väčšinu života prežil v cudzine, no stal sa spisovateľom slovenským. Zomrel pred 90 rokmi, 21. mája 1928, v chorvátskom Pakraci. Oravská dedina Jasenová pod majestátnym Chočom sa môže pochváliť významnými rodákmi. V predošlom blogu som spomenul herca [...]

„Divný Janko“ 20. storočia

21.05.2018

„Borodáč nás učil po javisku chodiť, Jamnický tancovať,“ napísal vo svojich memoároch herec František Zvarík. Herec, režisér, scenárista a pedagóg Ján Jamnický sa narodil pred 110 rokmi, 20. mája 1908. Ján Jamnický pochádzal z rodiny evanjelického farára z oravskej dediny Jasenová, situovanej pod majestátnym Chočom. Nemohol si nevšímať malebnú prírodu [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 114
Celková čítanosť: 494792x
Priemerná čítanosť článkov: 4340x

Autor blogu

Kategórie