Založ si blog

„Žena za pultom“ by mala deväťdesiat

Dnes niečo pre televíznych pamätníkov. Medzi najsledovanejšie seriály v 70. rokoch patrila „Žena za pultom“, v ktorej hrala hlavnú úlohu Jiřina Švorcová, ktorá sa narodila pred 90 rokmi, 25. mája 1928.

 

Po absolvovaní pražskej DAMU sa na celé štyri desaťročia upísala Divadlu na Vinohradoch. Kritika najvyššie hodnotila jej postavy v hrách Pavla Kohouta Dobrá pieseň, Tennessee Williamsa Mačka na rozpálenej streche a Neila Simona Podivný pár. Širšej verejnosti sa stala známou vďaka filmom a televízii. Debutovala už v roku 1950 ako Helenka vo filme Temno. Z dlhého zoznamu filmov vyberiem aspoň Kráľ Šumavy, Reportáž spod šibenice a Horúce srdce, v ktorom stvárnila Boženu Němcovú.

V 70. rokoch sa dostali na televíznu obrazovku seriály, v ktorých mala Jiřina Švorcová svoje miesto: Matka, Žena za pultom, Okres na severe, My všetci školou povinní, Gottwald, Veľká filmová lúpež, Roky prelomu. Predovšetkým ako predavačka Anna Holubová – typická „žena za pultom“ tých čias – sa zapísala do sŕdc televíznych divákov, predovšetkým ich ženskej časti. Spomínam si, ako moje kolegyne ráno pri káve aj hodinu predebatovali všetky detaily časti, ktorú videli predošlý večer, a dokonca spriadali vízie, ako sa príbeh bude ďalej vyvíjať.

Jiřina Švorcová nebola iba aktívnou herečkou, ale angažovala sa aj v spoločenských hnutiach a politike. Dnes sa z rôznych zdrojov viac ako o jej hereckých kreáciách dozvieme práve o tejto stránke jej života.

Politická angažovanosť Jiřiny Švorcovej zapadá do normalizačných čias. V roku 1969 sa podieľala na založení Leninského zväzu mladých, ktorý mal byť nástupcom Československého zväzu mládeže. Bol to pokus, ktorý negatívne vnímala verejnosť, a ktorý nenašiel podporu ani u mnohých komunistov. Po roku zanikol, ale prokomunistická aktivita Jiřiny Švorcovej nemohla uniknúť pozornosti politických špičiek a zapojili ju do normalizačného diania. V roku 1976 ju zvolili do Ústredného výboru Komunistickej strany Československa a za predsedníčku Svazu českých dramatických umelcov. Tento post si udržala až do roku 1990. Svoju tvár prepožičala aj pri prezentácii Anticharty v roku 1977.

Nečudo, že Jiřina Švorcová bola v roku 1978 ocenená Radom Víťazného februára, neskôr Radom práce a titulom národný umelec. Akosi som nepochopil, alebo som sa nikde nedočítal, prečo jej v roku 1973 udelili zlatý odznak Za ochranu hraníc ČSSR (pre mladších: ČSSR = Československá socialistická republika).

Svojho komunistického presvedčenia sa Jiřina Švorcová nevzdala ani po novembri ´89. Zostala členkou strany a neúspešne sa pokúšala dostať do českého senátu. Zaujímavé je, že v roku 2011 jej televízia Barrandov udelila cenu Prominent roka. Na druhej strane tri roky predtým Česká televize odmietla odvysielať tú časť cyklu „Po stopách hviezd“, ktorá bola venovaná Jiřine Švorcovej. „Po zhliadnutí dielu o Jiřine Švorcovej sme museli bohužiaľ konštatovať, že tento diel celkom vybočuje zo žánru,“ vyjadril sa vtedy hovorca ČT Ladislav Šticha. „Nie je to ani tak o kariére Jiřiny Švorcovej, ale o samoobhajobe niektorých z tých, ktorí v diele hovoria. O dobe komunistickej angažovanosti sa v dokumente hovorí ako o dobe veľkých ideálov.“

Herečka Jiřina Švorcová zomrela v pražskej liečebni pre dlhodobo chorých v Malvazinkách 8. augusta 2011.

Osud ho zahnal až na „koniec sveta“

22.05.2018

„Osud si ma vybral, aby ma dobre popreháňal“, vyjadril sa Martin Kukučín s jeho príznačným humorom. Väčšinu života prežil v cudzine, no stal sa spisovateľom slovenským. Zomrel pred 90 rokmi, 21. mája 1928, v chorvátskom Pakraci. Oravská dedina Jasenová pod majestátnym Chočom sa môže pochváliť významnými rodákmi. V predošlom blogu som spomenul herca [...]

„Divný Janko“ 20. storočia

21.05.2018

„Borodáč nás učil po javisku chodiť, Jamnický tancovať,“ napísal vo svojich memoároch herec František Zvarík. Herec, režisér, scenárista a pedagóg Ján Jamnický sa narodil pred 110 rokmi, 20. mája 1908. Ján Jamnický pochádzal z rodiny evanjelického farára z oravskej dediny Jasenová, situovanej pod majestátnym Chočom. Nemohol si nevšímať malebnú prírodu [...]

Objaviteľ LSD

30.04.2018

Pred 20 rokmi, 29. apríla 2008, zomrel v úctyhodnom veku 102 rokov švajčiarsky chemik Albert Hofmann. Pri príležitosti 100. narodenín mu vyšla kniha LSD: Moje problémové dieťa. Albert Hofmann, ktorý sa narodil vo švajčiarskom Badene 11. januára 1906, po štúdiách na univerzite v Zürichu sa dostal do farmaceutických laboratórií v Bazileji. Dostal za úlohu [...]

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 114
Celková čítanosť: 494743x
Priemerná čítanosť článkov: 4340x

Autor blogu

Kategórie