Založ si blog

Lesmi, miestami „džungľou“, i lúkami preoranými diviačími rypákmi. . .

Prvá marcová sobota sa vydarila. Aspoň 17 turistov, ktorí prijali pozvánku na vychádzku zo Zolnej na Sliač a do Zvolena ako spomienku na zolnianskeho rodáka Jána Halaja, boli s prvým marcový dňom spokojní. Zišlo sa ich celkom 17. Vzhľadom na to, že išlo o prvé podujatie v rámci projektu Živá vlastiveda, je to slušný počet, pritom mnohých odradil dážď v piatok podvečer, obava, že podobné počasie bude vládnuť aj v sobotu, resp. že na trase bude priveľa blata.

 

Toho blata tam síce bolo dosť, ale zase tak primerane, takže nikto z nás neprišiel na Sliač zablatený po uši. Užili sme si aj džungľových zárastov okolo zolnianskeho laharu, ale aj pohodlnej chôdze po lúkach, z ktorých sa otvorili skromné výhľady: z mračien sa črtali temné vŕšky Javoria, stráne Poľany, chrbát Kremnických vrchov… O tom, že je v tomto kraji živo, svedčia stretnutia so srnčou zverou a lúky dokonale preorané diviačími rypákmi. V lese i na lúkach sa objavili prvé nesmelé kvietky pľúcnikov a prvosienok bezbyľových.

 

Vychádzka bola venovaná pamiatke Jána Halaja, ktorý sa narodil v Zolnej pred 100 rokmi, 21. januára 1914. O ňom viac na blogu http://agenturatortura.blog.pravda.sk/2014/01/21/spomienka-na-jana-halaja-dlhorocneho-dirigenta-robotnickeho-spevackeho-zboru/

V tejto chvíli len podčiarknem, že bol nielen pedagógom a viac ako 30 rokov dirigentom Robotníckeho speváckeho zboru vo Zvolene, ale aj ochrancom prírody, autorom knihy Výchova k ochrane prírody, ktorá vyšla v roku 1978 a bola prvou publikáciou venovanou ekologickej výchove v Československu a zároveň bola vyhodnotená ako najkrajšia kniha roka.

 

O samotnej Zolnej na mojom blogu http://agenturatortura.blog.pravda.sk/2013/12/17/dedinka-ktora-zaujala-aj-princa-charlesa/

 

Ak sa niekto v Zolnej zastaví a bude chcieť navštíviť aj tamojší kostol s cennými gotickými freskami, odporúčam vopred sa ohlásiť na tel. čísle 045 – 536 90 52 u pani Púpalovej, ktorá má kľúče od svätostánku. K dispozícii je aj skladačka o tomto historicky i umelecky cennom kostole.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Až na začiatok trasy pri lahare je turistický chodník medzi Zolnou a Sliačom dobre vyznačený (zelená značka), takže skúsenejší turista by tu nemal mať výraznejšie orientačné problémy. Tie môžu prísť len v prípade hustejšej hmly na rozsiahlejších lúkach.

 

Na trase je aj asi 150 – ročný hrab, chránený strom. Vek sa na ňom už výrazne podpísal, takže je to už zbútľavený starec, ktorý sa však snaží, aby aspoň niektoré z jeho konárov zažiarili na jar zeleňou listov. A hoci sa zo svojho miesta nemá šancu pohnúť, je to vzácny doklad života, príklad prirodzenej húževnatosti.

 

V kúpeľoch Sliač vládla skromná fašiangová atmosféra, kde si záujemcovia mohli kúpiť nejakú klasickú špecialitu alebo darček na pamiatku. Na muziku, ktorá mala dotvoriť fašiangovú atmosféru, sme však nečakali. Väčšina zvolila návrat do Zvolena vlakom. Niektorí sa rozhodli zbehnúť do Lieskovca, kde ich lákala Hučavská zabíjačka a s ňou spojený kultúrno-spoločenský program.

 

Na záver treba vyjadriť nádej, že vychádzka k storočnici Jána Halaja bola začiatkom tradície, a teda že na 1. ročník vychádzky Chodníkom Jána Halaja nadviažu ďalšie. Je to jednak z prirodzenej úcty k tejto osobnosti nášho regiónu, jednak je to nenáročné rozhýbanie tela na začiatku jari. A rovnako treba vyjadriť nádej, že aj vedenie mesta Zvolen, do ktorého Zolná administratívne patrí, nebude takéto aktivity ignorovať, ale naopak – bude ich podporovať.

 

A ešte niekoľko fotografií objektívom účastníčky Anky Vakaráčovej:

 

DSC05434

DSC05442

DSC05465

DSC05482

DSC05496

 

Autor námetu tejto vychádzky Jozef Sliacky a sprievodca po trase sa vyjadril, že bola síce prvou akciou v rámci projektu Živá vlastiveda, ale určite nie poslednou. Najbližšiu sobotu sa chystajú turisti na ďalšiu nenáročnú vychádzku z Banskej Bystrice cez Urpín, Vartovku a Kozlinec do Hronseka. O týždeň neskôr, v nedeľu 16. marca, je v pláne návšteva Očovej pri príležitosti 330. výročia narodenia Mateja Bela. Táto nenáročná vlastivedná vychádzka bude spojená s návštevou obnoveného Vígľašského zámku a obnovovaného, kedysi prosperujúceho poľnohospodárskeho majetku Pstruša. V pláne je aj zastávka na očovskom poľnom letisku, kde sľúbil ukázať svoje majstrovstvo letec na motorovom rogale Jozef Seman, ktorý v prípade záujmu môže vziať odvážlivcov aj na malý výlet. Práve takéto nenáročné vychádzky spojené s poznaním a nejakým oživením si kladie za hlavný cieľ Živá vlastiveda. Koncom mesiaca by sa chceli zvolenskí turisti podívať do skutočnej púšte v susednom Poľsku. O niektorých podujatiach sa dozviete aj prostredníctvom blogu, ale informácie môže dostať každý priamo domov, ak sa ozve na mailovú adresu trifoliumzvolen@gmail.com.

„Žena za pultom“ by mala deväťdesiat

28.05.2018

Dnes niečo pre televíznych pamätníkov. Medzi najsledovanejšie seriály v 70. rokoch patrila „Žena za pultom“, v ktorej hrala hlavnú úlohu Jiřina Švorcová, ktorá sa narodila pred 90 rokmi, 25. mája 1928. Po absolvovaní pražskej DAMU sa na celé štyri desaťročia upísala Divadlu na Vinohradoch. Kritika najvyššie hodnotila jej postavy v hrách Pavla Kohouta Dobrá [...]

Osud ho zahnal až na „koniec sveta“

22.05.2018

„Osud si ma vybral, aby ma dobre popreháňal“, vyjadril sa Martin Kukučín s jeho príznačným humorom. Väčšinu života prežil v cudzine, no stal sa spisovateľom slovenským. Zomrel pred 90 rokmi, 21. mája 1928, v chorvátskom Pakraci. Oravská dedina Jasenová pod majestátnym Chočom sa môže pochváliť významnými rodákmi. V predošlom blogu som spomenul herca [...]

„Divný Janko“ 20. storočia

21.05.2018

„Borodáč nás učil po javisku chodiť, Jamnický tancovať,“ napísal vo svojich memoároch herec František Zvarík. Herec, režisér, scenárista a pedagóg Ján Jamnický sa narodil pred 110 rokmi, 20. mája 1908. Ján Jamnický pochádzal z rodiny evanjelického farára z oravskej dediny Jasenová, situovanej pod majestátnym Chočom. Nemohol si nevšímať malebnú prírodu [...]

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 114
Celková čítanosť: 494781x
Priemerná čítanosť článkov: 4340x

Autor blogu

Kategórie