Založ si blog

Aj biele medvede majú svoj deň

  1. február sa dostal do medzinárodného kalendára ako deň, keď by sme mali venovať viac pozornosti bielym alebo ľadovým medveďom. Ich ohrozená existencia veľa naznačuje o osude celej našej planéty.

 

Biológovia odhadujú, že v severných polárnych oblastiach žije dnes okolo 20 – 30 tisíc bielych medveďov. Väčšinou sú to samotári, ktorí denne  alebo preplávajú aj niekoľko desiatok kilometrov za potravou. Krátky čas dokážu bežať až 40-kilometrovou rýchlosťou a za hodinu preplávať 3,5 až 6 km. Ich najobľúbenejšou korisťou sú tulene, ale v čase núdze lovia aj iné morské živočíchy.

Biele medvede majú výborne vyvinutý čuch, ktorý ich privedie k tulenej nore. Dokážu zacítiť korisť aj meter pod snehovou pokrývkou. Chutí im najmä tuk, vnútornosti a koža. V čase nedostatku tuleňov sa vrhnú aj na mrože a menšie veľryby a delfíny, sem-tam ulovia aj nepozorné cicavce alebo vtáky, v lete si pochutia na bobuliach a nepohrdnú ani zdochnutými veľrybami, ktoré zacítia na vzdialenosť niekoľkých kilometrov.

Je to jedna z najväčších šeliem, ako sa dnes pohybujú po Zemi. Dĺžka tela bieleho medveďa dosahuje aj vyše dva a pol metra, a keď sa postaví na zadné, hlavu má vo viac ako trojmetrovej výške. Samce dorastú do 300 – 800 kg, samice sú útlejšie: 150 – 300 kg. V oblastiach, do ktorých sa vývojom utiahli, nemajú konkurenciu, len na hraniciach areálu svojho rozšírenia sa môžu stretnúť so svojím vzdialeným príbuzným – medveďom grizlym, od ktorého ich príroda oddelila asi pred 600 000 rokmi. Pravda, stane sa, že statný mrož dokáže spôsobiť bielemu medveďovi smrteľné zranenie a ak sa stretne pod vodnou hladinou s dravou kosatkou, sú jeho šance na prežitie minimálne.

Biele medvede prežívajú svoju lásku koncom marca až začiatkom júna a koncom roka v snežnom brlohu prídu na svet dve mláďatá. Rodia sa holé, slepé a hluché, majú len pol až jeden kilogram, no medvedica je starostlivou matkou a príkladne sa o ne stará asi tri roky, kým sa nedokážu o seba postarať.

Dôvodom početného úbytku bielych medveďov sú zmeny klimatických pomerov, ktoré im sťažujú dostať sa k základnej potrave. Fotografie a filmy na kosť vyhladovaných medveďov vzbudili pohoršenie nielen u ochrancov prírody, ale aj u širokej verejnosti. Stretnutie v prírode s bielym medveďom patrí medzi najvzrušujúcejšie, aké môžu polárni cestovatelia zažiť, ale nie vždy sa to môže skončiť s porozumením na oboch stranách. Na druhej strane sú biele medvede veľkou atrakciou zoologických záhrad, a nielen ich. Do kanadského mesta Churchill prichádzajú na konci leta tisícky turistov, ktorí majú šancu pozorovať biele medvede na pobreží Hudsonovho zálivu, kde čakajú, kým jeho hladinu pokryje hrubý ľad a vrstva snehu.

S bielymi medveďmi dokázali žiť v zhode pôvodní obyvatelia amerického severu Eskimáci – Inuiti. V ich očiach bol posvätným zvieraťom, ktoré nazývali nanuk a toto slovo prešlo do názvu sladkej studenej pochúťky. Medvede lovili pre mäso i kožušinu, ktorá je vynikajúcim prírodným izolačným materiálom.

„Žena za pultom“ by mala deväťdesiat

28.05.2018

Dnes niečo pre televíznych pamätníkov. Medzi najsledovanejšie seriály v 70. rokoch patrila „Žena za pultom“, v ktorej hrala hlavnú úlohu Jiřina Švorcová, ktorá sa narodila pred 90 rokmi, 25. mája 1928. Po absolvovaní pražskej DAMU sa na celé štyri desaťročia upísala Divadlu na Vinohradoch. Kritika najvyššie hodnotila jej postavy v hrách Pavla Kohouta Dobrá [...]

Osud ho zahnal až na „koniec sveta“

22.05.2018

„Osud si ma vybral, aby ma dobre popreháňal“, vyjadril sa Martin Kukučín s jeho príznačným humorom. Väčšinu života prežil v cudzine, no stal sa spisovateľom slovenským. Zomrel pred 90 rokmi, 21. mája 1928, v chorvátskom Pakraci. Oravská dedina Jasenová pod majestátnym Chočom sa môže pochváliť významnými rodákmi. V predošlom blogu som spomenul herca [...]

„Divný Janko“ 20. storočia

21.05.2018

„Borodáč nás učil po javisku chodiť, Jamnický tancovať,“ napísal vo svojich memoároch herec František Zvarík. Herec, režisér, scenárista a pedagóg Ján Jamnický sa narodil pred 110 rokmi, 20. mája 1908. Ján Jamnický pochádzal z rodiny evanjelického farára z oravskej dediny Jasenová, situovanej pod majestátnym Chočom. Nemohol si nevšímať malebnú prírodu [...]

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 114
Celková čítanosť: 492836x
Priemerná čítanosť článkov: 4323x

Autor blogu

Kategórie