Na Látkach ochutnávali jedlá starých materí

V sobotu 28. júna sa uskutočnil v horskej dedine Látky (okr. Detva) 3. ročník podujatia Tradičná chuť Látok.

 

„Však som vám povedal, aby ste prišli ráno o deviatej,“ privítal nás starosta obce Ľubomír Bahleda. Meškali sme takmer tri hodiny a potvrdilo sa nám to známe príslovie z dávneho vojenského života: Kto zaváha… Stoly v kultúrnom dome boli už takmer vyčistené. Len sviatočná kapustnica bublala v hrnci na variči a na dvore sa gazdinky vrteli okolo šporáka, na ktorom sa pražila slaninka na halušky a na platni sa piekli kráľovské podlesníky. Anna Segečová ich potierala vynikajúcim čerstvým domácim maslom a tak nečudo, že sme si po nich prsty neutierali do vreckovky, ale sme si ich poctivo olízali. Ušiel sa nám ešte aj kúsok kolena s kapustou a špeciálne, no tradične uvarenými zemiakmi s lahodnou kôrou na povrchu, a to, o čo sme sa vlastnou vinou pripravili, sme aspoň mohli vidieť na prezentačnom stole.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kto prišiel neskoro, ako sa pritrafilo aj nám, mohol špeciality podľa receptov starých mám ochutnať aspoň očami

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vpredu na prezentačnom stole drevorubačská delikatesa a šoprle

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Že by budúci majster kuchár?

Do tvorby jedál, aké zvykli pripravovať v tomto podpolianskom kraji staré matere, sa zapojil tucet tímov. Dôkaz o tom, že išlo naozaj o tradičné chute, najvýrečnejšie podala 18-ročná Kristínka Michalovská, ktorá pripravila novosvetské pampúšiky s meltou podľa receptu svojej babky Emílie z lazov Nový svet. Zaslúžene si vyslúžila osobitné ocenenie. Ako podotkol starosta, príprava týchto pampúšikov mu dala najviac zabrať, keďže tri dni musel zháňať kávu meltu, ktorá sa v tom množstve druhov kávy akosi stratila. Podľa slov Oľgy Luptákovej z Ústave verejného zdravotníctva, ktorá hodnotila všetky produkty miestnych kuchárok a kuchárov, aj takú na prvý pohľad obyčajnú meltu, ktorá bývavala pravidelnou súčasťou raňajok v lazníckych rodinách, treba vedieť pripraviť.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jedlá posúdila Oľga Luptáková z ÚVZ

Oľga Luptáková sa na záver ochutnávky zastavila pri každom z jedál, podala jeho charakteristiku, čo – to prezradila aj z receptov a vôbec nešetrila slovami chvály. Však šetriť ani nebolo treba. Už pri pohľade na tie tradičné maškrty mal človek pocit „nebíčka v papuľke“. Martin Tisoň, víťaz 1. ročníka pred tromi rokmi, s partiou „verejnoprospešákov“ vykúzlil látkarské gule a posadil ich do omáčky, do ktorej namixoval vari všetky chute, takže už po lyžičke – dvoch sa mohli naše chuťové bunky zblázniť. Skúsená divadelníčka Mária Hazuchová sa sústredila na výrobu halušiek. Niektoré boli s papinkou? Že neviete, čo to je? Nuž, je to poleva z masla, hladkej múky a smotany, buď na slano alebo na sladko, oboje chutí super. Miestne učiteľky sa sústredili na výrobu šoprlí. Za týmto sympatickým názvom sa skrýva to, čo inde volajú šúľance. Ich kolegyne zo susednej Detvianskej Huty prišli na prehliadku tradičných chutí s červenými krumpľami, jednoduchým jedlom, na ktorom si možno schuti zamaškrtiť.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Mária Hazuchová vsadila na klasiku – na halušky

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aj Anna Segečová siahla po jednoduchom, pritom vynikajúcom jedle – podlesníkoch. S pravým domácim maslom boli naozaj kráľovské.

Samozrejme, že na prehliadke Tradičná chuť Látok nemohol chýbať guľáš, tentoraz z jahňacieho mäsa. Tu zaznela z úst porotkyne vari jediná výčitka, že majstri kuchári použili cudzokrajné koreniny. Požiarnik Ján Chovan ukázal, že kulinárstvo je naozaj umením. Na drevenej podložke podal drevorubačskú delikatesu, pozostávajúcu z opečenej, do vejára i špirály sformovanej slaninky, zo zabúdaného chleba so šmalcom a s nevyhnutnou cibuľou. To je jedlo, ktoré dá telu viac sily ako ktorýkoľvek moderný reštauračný pokrm.

 

Vráťme sa ešte k sviatočnej kapuste, ktorú varili pracovníčky Obecného úradu v Látkach. Sviatočnou sa stala preto, že v nej nechýbala smotana a údené mäso, čiže pokrmy, ktoré nebývali na každodennom stole. Hoci fajnšmekri zbadali, že kapustnici nechýba hubová chuť, huby nie a nie v polievke nájsť. Tajomstvo však nakoniec vyšlo na svetlo sveta: huby v kapustnici boli, ale pomleté na prášok.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Sviatočná kapustnica a látkarské gule – dve jedlá z tradičnej podpolianskej kuchyne, ktoré sme mohli ochutnať v sobotu na 3. ročníku Tradičnej chuti LátokOLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Bez jedla a pitia nebolo by žitia,“ začala svoje hodnotenie Oľga Luptáková a dodala, že „nie je možné variť podľa kuchárskej knižky, tá totiž nemá žiadnu chuť“. Tú môžeme len sami vykúzliť na základe vlastných poznatkov a dobrých rád skúsených gazdiniek, starých materí.

 

V sobotu sa na Látkach zastavil aj predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marián Kotleba. Ani tentoraz nezaprel v sebe svoju politickú orientácii. „V kravate ste ma nikdy nevideli a ani ma neuvidíte,“ povedal na margo svojho zeleného trička so straníckym znakom. V krátkom príhovore zdôraznil, že „si musíme chrániť a zveľaďovať to, čo je tradičné,“ a poprial všetkým účastníkom príjemnú priateľskú atmosféru. O dobrú náladu sa potom postarali predovšetkým detské folklórne skupiny a napokon tradičná dedinská zábava.

 

Ak ste sa na toto podujatie na Látky nedostali, nemusíte na gastronomické špeciality čakať celý rok. Už 19. júla sa totiž v Hriňovej uskutoční Tradičná chuť Podpoľania, na ktorej nebudú chýbať ani kulinárski špecialisti z Látok. Ešte ani poriadne vietor neodvial všetky vône a už sa tu nahlas, tam pošepky, tajnostkársky, radili, čím prekvapiť hostí. Nuž, veríme, že aj tentoraz im staré matere rady a dobre poradia.

„Žena za pultom“ by mala deväťdesiat

28.05.2018

Dnes niečo pre televíznych pamätníkov. Medzi najsledovanejšie seriály v 70. rokoch patrila „Žena za pultom“, v ktorej hrala hlavnú úlohu Jiřina Švorcová, ktorá sa narodila pred 90 rokmi, 25. mája 1928. Po absolvovaní pražskej DAMU sa na celé štyri desaťročia upísala Divadlu na Vinohradoch. Kritika najvyššie hodnotila jej postavy v hrách Pavla Kohouta Dobrá [...]

Osud ho zahnal až na „koniec sveta“

22.05.2018

„Osud si ma vybral, aby ma dobre popreháňal“, vyjadril sa Martin Kukučín s jeho príznačným humorom. Väčšinu života prežil v cudzine, no stal sa spisovateľom slovenským. Zomrel pred 90 rokmi, 21. mája 1928, v chorvátskom Pakraci. Oravská dedina Jasenová pod majestátnym Chočom sa môže pochváliť významnými rodákmi. V predošlom blogu som spomenul herca [...]

„Divný Janko“ 20. storočia

21.05.2018

„Borodáč nás učil po javisku chodiť, Jamnický tancovať,“ napísal vo svojich memoároch herec František Zvarík. Herec, režisér, scenárista a pedagóg Ján Jamnický sa narodil pred 110 rokmi, 20. mája 1908. Ján Jamnický pochádzal z rodiny evanjelického farára z oravskej dediny Jasenová, situovanej pod majestátnym Chočom. Nemohol si nevšímať malebnú prírodu [...]

Czech Republic Slovakia

Českí politici sa hádajú pre zvýšenie platov. Bude Petr Fiala zarábať viac peňazí ako Robert Fico?

21.11.2024 09:00

Opozícii prekáža nielen zvýšenie platov politikov. Varuje, že keby Petr Fiala zostal pri moci,Slováci by mohli dostávať vyššie mzdy ako Česi.

Čierny Balog

Okolie Čierneho Balogu sa mení na mesačnú krajinu, lesy sa Horehroncom strácajú pred očami pre mohutnú ťažbu

21.11.2024 08:00

V okolí spustili, kvôli lykožrútovej kalamite, masívnu ťažbu dreva.

Carlo Acutis

Prvý svätec tohto milénia: Pápež kanonizuje mladíka, ktorého označujú za 'patróna internetu'

21.11.2024 07:51

Carlo Acutis, ktorý sa narodil talianskym rodičom v Londýne, bol webový dizajnér.

rokovanie vlády, Kamil Šaško

Padne dohoda s lekármi? Na rade je Šaško. Odborníci: Dal si herkulovské úlohy, Ficova vláda má antireformnú DNA

21.11.2024 07:30

Odborníci si myslia, že vláda nakoniec ustúpi. Viaceré body memoranda sú však podľa nich nesplniteľné a potrebujú aktualizáciu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 114
Celková čítanosť: 512249x
Priemerná čítanosť článkov: 4493x

Autor blogu

Kategórie