Založ si blog

Symbolická blokáda za urýchlenie výstavby cestného obchvatu Zvolena

Kysuce, Ružomberok, Prešov… A od minulého piatku aj Zvolen. Blokády priechodov pre chodcov sa stali módnou formou protestu. Zvolenské protesty mali upozorniť na zlú dopravnú situáciu v meste, ktorú môže vyriešiť cestný obchvat.

 

Zvolenu je historicky dané byť dôležitou križovatkou ciest. Vysoká, až neúnosná je frekvencia áut (denne okolo 20 000) najmä na južnej spojnici Bratislavy s Košicami. Predovšetkým obyvatelia kedysi samostatnej dediny Môťová a sídlisk, ktoré vyrástli v jej chotári (Sekier, Lipovec, Záhonok), majú nadmernej dopravy na tom zhruba kilometrovom úseku medzi Neresnicou a Bučinou naozaj plné zuby. Hluk, znečistené ovzdušie, otrasy pri prejazde ťažkých kamiónov a problém dostať sa z centra mesta k vlastnému paneláku (a naopak) autom alebo mestskou autobusovou dopravou – to patrí medzi dlhoročný problém významnej sídelnej oblasti Zvolena. Naozaj nemá logiku, ak sa obyvateľ okrajovej obce okresu dostane z centra Zvolena domov skôr ako „mešťan“ bývajúci na sídlisku. Prejsť cez Lučeneckú cestu – hoci po vyznačenom priechode – je pre chodca poriadny adrenalín, chce to pevné nervy, trpezlivosť a vieru, že sú aj takí vodiči, ktorí sa neponáhľajú a ktorým nechýba štipka tolerancie. Rovnako je komplikovaný vjazd z bočnej cestu na hlavnú.

 

„Na priechode pre chodcov na Lučeneckej ceste sa nielenže nedá prejsť, ale viac ľudí sa tam už stalo obeťami vážnych, aj smrteľných dopravných nehôd,“ povedal poslanec Mestského zastupiteľstva Matej Snopko.

 

Petície Sliačanov i Zvolenčanov

 

Vyše 3 000 podpisov pod vlaňajšiu úspešnú petíciu naznačuje, že z troch variantov si Zvolenčania želajú najlacnejší severný obchvat, ktorého trasa vedie medzi severným okrajom Zvolena a sliačskymi kúpeľmi. Proti tejto trase sú však susedia zo Sliača, ktorí sa obávajú narušenia termálnych prameňov. Pod ich petíciou sa nachádza asi 1 700 podpisov.

 

(Okrem severného obchvatu, ktorý by mal stáť okolo 200 miliónov eur, sa uvažovalo ešte s 2 variantmi. Jeden hovoril o prejazde zhruba v dnešnej trase R2 s tým, že pod Môťovou by cesta prechádzala tunelom. Ďalší, v súčasnej situácii prakticky nerealizovateľný variant počítal s tunelmi pod Pustým hradom a výbežkami Javoria.)

 

Po vlaňajšej zvolenskej petícii, ktorú iniciovala skupina nezávislých poslancov zvolenského Mestského zastupiteľstva, ktorí si hovoria Patrioti, spolu s OZ Sekier – Môťová, Národná diaľničná spoločnosť prisľúbila návrat k modifikovanému severnému obchvatu, ktorý sa podľa názoru stavebných odborníkov dá vybudovať tak, aby liečivé pramene neboli narušené, s čím vyslovil súhlas aj Inšpektorát kúpeľov a žriediel. Stavať by sa údajne mohlo začať do piatich rokov. „Trasa povedie na križovatku v Kováčovej a Zvolen úplne obchádza. Na Podborovú ani na Borovú horu nemá žiadny vplyv,“ povedala v novembri minulého roka primátorka Zvolena Lenka Balkovičová. „Pre Zvolen je to najideálnejšie riešenie. Náš cieľ bol od začiatku jasný; vrátiť do hry severný variant. Dnes sa teším, že sa nám to spoločne podarilo.“

 

Blokáda dvoch priechodov

 

Zvolenčania však stále nemajú stopercentnú istotu, či prednosť naozaj dostane severný obchvat mesta, keďže treba znova preskúmať vplyv na životné prostredie (EIA) a otázne je aj to, kedy sa stavať začne a za čo. Preto sa Patrioti rozhodli zorganizovať symbolickú blokádu dvoch cestných priechodov. Zatiaľ čo Matej Snopko si vzal na starosť priechod na Ulici V. P. Tótha neďaleko vjazdu do nemocnice, jeho kolega Peter Košík viedol skupinu na frekventovanom hlavnom ťahu – na Lučeneckej ceste. Protest bol vopred avizovaný a plne pod kontrolou štátnej i mestskej polície.

 

Prečo zablokovali práve priechod neďaleko nemocnice? „Chodci v čase dopravnej špičky tu nedokážu prejsť z jednej strany ulice na druhú. Obyvateľom tejto ulice sa tiež nepáči, že popod ich okná jazdia kamióny a je tam veľký dopravný hluk,“ povedal poslanec Matej Snopko.

Pred rampami, za ktorými je vjazd do nemocnice, sa zišli vari dva tucty väčšinou starších Zvolenčanov z blízkych domov. Stretnutie využili aj na upozornenia na dopravné nedostatky v iných častiach mesta. Vypočul si ich poslanec i policajti. Jeden príklad za všetky. Vlani vydláždili priestor pri severnej stene Domu služieb. Chodcami je veľmi využívaný, veď ide o priechod na Námestie SNP i k blízkej tržnici. Ale keďže tam majú voľný prístup aj autá, čo je to vlastne? Chodník alebo cesta? Také malé Kocúrkovo, jeden zo zvolenských „kompromisov“, kde sa –  našťastie – chodci i vodiči navzájom tolerujú. Aspoň zatiaľ. Ale ak sa pritrafí nehoda, ťažko bude hľadať vinníka.

 

Primátorku Zvolena Lenku Balkovičovú teší, že sa podarilo vrátiť k severnej trase, už takmer rok vedú intenzívne rokovania so všetkými zainteresovanými inštitúciami a budú v nich pokračovať. „Rozumieme protestom a vítame každú aktivitu podporujúcu urýchlenú výstavbu severného obchvatu, ako vedenie mesta sme však zvolili cestu diplomacie a rokovaní, čo prináša najvýraznejšie výsledky. Práve preto v týchto aktivitách mienime pokračovať aj naďalej.“ 

 

Blokáda na Ul. V. P. Tótha trvala pár minút. Už skôr väčšinu áut policajti odklonili a tí vodiči, ktorí museli pred zablokovaným priechodom zastať, to brali s úsmevom. Na organizáciu bolo náročnejšie zastaviť dopravu na frekventovanej Lučeneckej ceste, kde sa zišlo asi 60 občanov. Táto blokáda mala hlbší dosah, keďže tu – hoci len na krátky čas – uviazli vodiči nielen zo Zvolena, ale z rôznych kútov Slovenska, z čoho popoludní v posledný pracovný deň týždňa a v posledný deň školského roka mnohí neboli nadšení. Ale takto sa vlastne dostane tento problém do povedomia širšej verejnosti.

 

V diskusii na facebooku sa objavili k blokáde pozitívne i negatívne ohlasy. Jedna z diskutujúcich mala smolu, že uviazla v kolóne cestou z nemocnice a vyčítala organizátorom, že ide v skutočnosti o populistický krok, o predčasnú volebnú kampaň Patriotov. V tomto názore nezostala osamotená. Podľa vyjadrení nezávislých Patriotov aj na zasadnutiach mestského parlamentu nie sú spokojní s krokmi súčasného vedenia mesta a po budúcich komunálnych voľbách by malo byť vo Zvolene – podľa Patriotov – všetko inak. Ako? Niektoré nápady a kroky si nechávajú zatiaľ pre seba. Dôvodia obavami, že ich politickí rivali im nápady ukradnú a budú ich prezentovať ako svoje.

 

„Žena za pultom“ by mala deväťdesiat

28.05.2018

Dnes niečo pre televíznych pamätníkov. Medzi najsledovanejšie seriály v 70. rokoch patrila „Žena za pultom“, v ktorej hrala hlavnú úlohu Jiřina Švorcová, ktorá sa narodila pred 90 rokmi, 25. mája 1928. Po absolvovaní pražskej DAMU sa na celé štyri desaťročia upísala Divadlu na Vinohradoch. Kritika najvyššie hodnotila jej postavy v hrách Pavla Kohouta Dobrá [...]

Osud ho zahnal až na „koniec sveta“

22.05.2018

„Osud si ma vybral, aby ma dobre popreháňal“, vyjadril sa Martin Kukučín s jeho príznačným humorom. Väčšinu života prežil v cudzine, no stal sa spisovateľom slovenským. Zomrel pred 90 rokmi, 21. mája 1928, v chorvátskom Pakraci. Oravská dedina Jasenová pod majestátnym Chočom sa môže pochváliť významnými rodákmi. V predošlom blogu som spomenul herca [...]

„Divný Janko“ 20. storočia

21.05.2018

„Borodáč nás učil po javisku chodiť, Jamnický tancovať,“ napísal vo svojich memoároch herec František Zvarík. Herec, režisér, scenárista a pedagóg Ján Jamnický sa narodil pred 110 rokmi, 20. mája 1908. Ján Jamnický pochádzal z rodiny evanjelického farára z oravskej dediny Jasenová, situovanej pod majestátnym Chočom. Nemohol si nevšímať malebnú prírodu [...]

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 114
Celková čítanosť: 495262x
Priemerná čítanosť článkov: 4344x

Autor blogu

Kategórie