Založ si blog

Na hranici permu a triasu

Z juhotirolskej dediny Tramin, ktorá dala meno známemu vínu, priamo z okien penziónu, ktorý nám poskytol dočasné prístrešie, je krásny pohľad na výrazné vrchy – dvojičky: Weisshorn (2 317 m n. m.) a Schwarzhorn (2 439 m). Keď sme sa v miestnej informačke dostali k letáku s leteckou fotkou kaňonu Bletterbachklamm, ktorý sa zarezáva do západných svahov Bieleho rohu, rozhodnutie urobiť si tam výlet prišlo akosi automaticky.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Weisshorn

 

Ráno sme sa zastavili na salaši Lahneralm. Aj dnes sa v jeho okolí pasú ovčie stáda, ale zrejme podstatnejší zdroj príjmov pramení v službách početným turistom, ktorých cieľom je predovšetkým neďaleká roklina potoka Bletterbach. Ťažké batohy sme nechali s dovolením personálu v kúte reštaurácie a iba s fotoaparátom cez plece, pláštenkou, čokoládou a fľašou vody v batôžku sme sa vydali do kaňonu, ktorý lokálpatrioti prirovnávajú k americkému Grand Canyonu. Mohutnosťou sa mu určite nevyrovná, ale pre návštevníka – a pre geológa zvlášť – je to takisto otvorená kniha dejín našej Zeme.

 

Medzi Aldeinom a Radeinom

 

Potok Bletterbach prerezal milióny rokov staré kamenné vrstvy. Odborníci hovoria, že od poslednej doby ľadovej, teda asi za 15 000 rokov, potok vyerodoval 400 m hlbokú a 8 km dlhú dolinu, pričom odniesol neuveriteľných 10 miliárd ton kamenia a zeminy.

 

Kaňon sa nachádza v chotári dvoch horských obcí: Aldein a Radein. V oboch sú múzejné geologické expozície a z oboch vedú do kaňonu náučné chodníky. Obetujeme po dve eurá na vstupné do malej expozície pri parkovisku za Aldeinom, aby sme získali základné informácie nielen o rokline, ale i o celej geologickej histórii Zeme. Na vychádzku po náučnom chodníku môžeme ísť individuálne a zadarmo, ale aj s odborným sprievodcom za 10 €. Je to vychádzka tak na pol dňa, ale ak sa chceme zahrať na bádateľov, lepšie je venovať kaňonu celý deň. Hoci v čase našej návštevy bol potok úplným neviniatkom, za topenia snehu alebo po prudkom lejaku sa neodporúča do kaňonu vstupovať, pokiaľ nechceme hazardovať so svojím zdravím, ba životmi. Vtedy to môže by totiž zážitok vskutku adrenalínový.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Exkurzia nielen pre geológa

 

Odborník – geológ – môže v rokline Bletterbachklamm mnohé objaviť, vyčítať z odkrytých stien, z prerezaných vrstiev od podložných porfýrov cez pieskovce až po dolomity. Ale aj laik sa pozornejšie díva po kameňoch pod nohami a okolo seba, či mu náhodou nepadne do oka aspoň zlomok fosílie, ktorú by si odniesol ako suvenír. V dobe našej návštevy sme započuli len jeden radostný výkrik. O čo išlo, nevieme, bolo to od nás priďaleko. My sme toľko šťastia nemali a tak sme si na pamiatku odniesli aspoň po malom mozaikovom kamienku.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Kaňon Bletterbachklamm vyniká najmä odkrytou hranicou medzi dvoma geologickými epochami: prvohorným permom a druhohorným triasom. Sú to doby vzdialené od nášho bytia 235 až 280 miliónov rokov. Aký vtedy vládol život? Čo – to naznačuje kamenná stopa, ktorú tu objavili. Patrila tisíckilovému dinosaurovi, ktorý dostal vedecké meno Pachypes dolomites a stal sa symbolom geoparku.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Na náučnom chodníku je 16 informačných panelov. Spravidla je na nich fotografia opisovaného úseku alebo svahu s vyznačenými geologickými fenoménmi. Približne uprostred rokliny padá asi 20-metrový vodopád. Prechod cezeň umožňujú laná a rebríky, ktoré však boli v čase našej vychádzky nepriechodné. Na ich zničení nemajú „zásluhu” vandali, ale prietrž mračien. Do hornej časti doliny sme sa preto dostali oblúkom cez Radein, pričom nás chodník priviedol aj k vchodom do starých štôlní, ktoré sú pamiatkou na pokusy o ťažbu železnej rudy.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hubový guľáš

 

Vrátili sme sa na Lahneralm, pekný výlet sme zakončili pivom za 3,60 €, nahodili sme na chrbát batohy a využívajúc zvyšok dňa sme sa pohli pod Weisshorn. Stan sme si postavili na horskej lúke pri výdatnom prameni vody. Pod smrekmi sme objavili chutné masliaky a pečiarky, ktoré sa s instantnou polievkou premenili na skvelý turistický hubový guľáš. Po náročnom dni chutil dvojnásobne, veď – ako sa zvykne hovoriť – ak je turista hladný, zje aj pečenú hus. Až neskôr sme náhodou zistili, že sme vlastne zbieraním húb porušili zákon. Kto tu chce hubárčiť, musí si kúpiť na miestnom úrade povolenie za 8 €, za čo môže nazbierať 1 kg húb, inak mu hrozí pokuta. Tú môže vyfasovať aj vtedy, ak zbiera huby na súkromnom pozemku, ak prekročí kilogramový limit, alebo ak si pri zbieraní počína nešetrne – ničí podhubie. Neviem, ako to v praxi funguje. My sme si asi týždeň predtým smažili huby na autobusovej zastávke v centre dediny Wangen a nikto nám nepovedal ani mäkké f. (Viac o zbieraní húb v tejto časti južného Tirolska v mojom blogu http://agenturatortura.blog.pravda.sk/wp-admin/post.php?post=101&action=edit

 

Na Weisshorne

 

Ráno preliezame ohradami, za ktorými sa pasie jalovina a najmä ovce so zvláštnymi chobotovitými nosmi. Predbehlo nás terénne auto. To si moderný bača vyšiel skontrolovať svoje stádo. Les vystriedala kosodrevina a dolomitové skaly. Chodník, po ktorom stúpame, nie je na mape označený ako klettersteig, teda zaistený umelými pomôckami (laná, rebríky, stúpačky…, v taliančine via ferrata), napriek tomu sa občas nezaobídeme bez pomoci rúk. Na vrchole Weisshornu je rušno. Príjemná letná nedeľa zvábila na turistický výlet desiatky ľudí, ktorí si vychutnávajú pohľady jednak do hĺbky kaňonu Bleterbachklamm, jednak na kopce a pohoria v okolí s dominantným Latemarom, ktorý je súčasťou Dolomitov.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Neponáhľame sa. Na Schwarzhorn však nejdeme. Hoci je vyšší, nie je taký impozantný ako jeho verný druh, od ktorého ho oddeľuje hlboké sedlo. Po zostupe z Weisshornu si dožičíme oddych na salaši Gurndinalm, ktorý je tu najvyššie situovaným (1 952 m n. m.). Na terase hotelu Zirnerhof neodoláme ponuke slovenských čašníkov a dáme si po malom pive. Keď sa dozvieme cenu (3,80 € za fľašku), druhé s vďakou odmietame.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Adrenalínový zostup v hustej tme

 

Do Aldeinu sme prišli neskoro. Posledný autobus odišiel pred hodinou. Nevadí, pešo sa dá zbehnú do údolia Adiže za dve hodiny. Netrápime sa ani kvôli blížiacej sa noci a hroziacej búrke. Stará cesta, ktorá slúžila už azda starým Rimanom, vyložená plochými šmykľavými kameňmi, strmo klesá kľučkujúc po kolmých porfýrových stenách. Keď kamarátovi odoprie poslušnosť baterka, zostup sa stáva vyslovene krkolomným, priam na zabitie, na čo upozorňujú aj časté tabuľky s nápisom „Durchwandern auf eigene Gefahr – Passare a proprio rischio”. Znova sa potvrdzuje, že aj v bežnej turistike môže byť kus adrenalínu. Svetielka Aueru na brehoch Adiže sa zdajú byť blízko, no odbila desiata hodina, keď sme zacítili pod nohami „pevnú zem” a pouličné osvetlenie nebolo hlboko pod našimi nohami, ale tak, ako má byť – nad našimi hlavami. Ešte jedno zaslúžené pivo v prícestnom „imbise“, trojkilometrové šliapanie po asfaltke rovinou medzi jabloňovými sadmi a víta nás Tramin a v ňom penzión s výdatnou sprchou a mäkkou posteľou.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

O Tramine môj blog http://agenturatortura.blog.pravda.sk/wp-admin/post.php?post=62&action=edit

 

Ak by sa v okruhu čitateľov a ich priateľov našla partia, ktorá by zatúžila poznať túto časť severného Talianska, vrátane Dolomitov, rád sa pridám, resp. pomôžem radami, skúsenosťami. Žiaden komfort, žiaden biznis, kamarátska akcia s batohom na chrbte, v ktorom človek unesie všetko, čo nevyhnutne potrebuje, dobrú náladu nevynímajúc. Pri pohľade na moje plány v roku 2014 to pripadá do úvahy v druhej polovici septembra.

„Žena za pultom“ by mala deväťdesiat

28.05.2018

Dnes niečo pre televíznych pamätníkov. Medzi najsledovanejšie seriály v 70. rokoch patrila „Žena za pultom“, v ktorej hrala hlavnú úlohu Jiřina Švorcová, ktorá sa narodila pred 90 rokmi, 25. mája 1928. Po absolvovaní pražskej DAMU sa na celé štyri desaťročia upísala Divadlu na Vinohradoch. Kritika najvyššie hodnotila jej postavy v hrách Pavla Kohouta Dobrá [...]

Osud ho zahnal až na „koniec sveta“

22.05.2018

„Osud si ma vybral, aby ma dobre popreháňal“, vyjadril sa Martin Kukučín s jeho príznačným humorom. Väčšinu života prežil v cudzine, no stal sa spisovateľom slovenským. Zomrel pred 90 rokmi, 21. mája 1928, v chorvátskom Pakraci. Oravská dedina Jasenová pod majestátnym Chočom sa môže pochváliť významnými rodákmi. V predošlom blogu som spomenul herca [...]

„Divný Janko“ 20. storočia

21.05.2018

„Borodáč nás učil po javisku chodiť, Jamnický tancovať,“ napísal vo svojich memoároch herec František Zvarík. Herec, režisér, scenárista a pedagóg Ján Jamnický sa narodil pred 110 rokmi, 20. mája 1908. Ján Jamnický pochádzal z rodiny evanjelického farára z oravskej dediny Jasenová, situovanej pod majestátnym Chočom. Nemohol si nevšímať malebnú prírodu [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 114
Celková čítanosť: 492944x
Priemerná čítanosť článkov: 4324x

Autor blogu

Kategórie