Založ si blog

Bordel náš každodenný. ..

Hoci obrázky, ktoré vám dnes ponúkam, sú zo Zvolena, nevylučujem, že podobné by ste mohli nafotiť aj vo vašom okolí. Stali sa takými všednými, až sa pre mnohých stali nezaujímavými. Načo si kaziť beztak pokazenú náladu?! Ľahostajnosť je však príliš nebezpečná vlastnosť.

 

Alibizmus a ľahostajnosť sa z najvyšších postov preniesli až do najspodnejších vrstiev spoločnosti. Nečudujem sa ľuďom, ktorí sú medzi eurolačnými, ba až krvilačnými šelmami vystavení neľútostnému boju o prežitie. Snaha naivných dobrákov sebe a nám (rodine, partii, spoločnosti) niečo pozitívne urobiť, napraviť, alebo aspoň vyčistiť, naráža na hradbu nezáujmu, arogancie, novodobého velikášstva. Až hodia rukou a povedia si: Kašlem na to. Nestojí mi to za to, aby som si ničil nervy. A napokon to klesne až tak hlboko, že mnohí, ktorí ešte včera mysleli a vraveli „nebudem ako oni“, si možno len v duchu, ale možno i nahlas povedali: „A just budem ako oni!“

 

A bordel a chaos je na svete!

 

Prázdne sľuby

 

Predošlé slová sú skôr o bordeli v našich mysliach, v našich dušiach. Ten nie je taký očividný, hoci často veľmi citeľný. Ten klasický, hmatateľný bordel nám udrie do očí napríklad aj na Zvolenskej priehrade. Názorné fotografie mi poskytol Jaroslav Kolibík zo Zvolena, ktorý sa zhrozil, keď sa po dlhšom čase vydal na prechádzku okolo vodnej nádrže, ktorá sa už celé desaťročia tvári ako prímestská rekreačná zóna.

 

Ak som začal slovkom alibizmus, nebola to náhoda. Vari niet kandidáta na primátora a poslanca Zvolena, ktorý by nesľuboval pred voľbami hory – doly. Aj čo sa týka Zvolenskej priehrady a jej využitia. A po voľbách? Slovenská klasika. Tí, ktorí si vďaka ľudskej ľahostajnosti vydobyli posty, majú väčšinou iné, „zodpovednejšie a naliehavejšie“ úlohy, priority a starosti, pri ktorých nejaká priehrada je pre nich španielska dedina, a tí, ktorí by aj mali chuť niečo urobiť, po čase znechutene mávnu rukou, že oni nič nezmôžu, lebo nemajú dosť hlasov. Toto tiež vnímam ako prejav alibizmu. Aj jeden človek (aj zadarmo!), ak je naozaj presvedčený o správnosti svojho cieľa, môže veľa dosiahnuť.

 

Viac ako polstoročná priehrada

 

Zvolenskú, alebo presnejšie Môťovskú priehradu, keďže sa nachádza na území bývalej slávnej dedinky Môťová, postavili na rieke Slatine v rokoch 1951 – 56. Za 14 m vysokou hrádzou sa rozlialo jazero s plochou okolo 70 ha. Hlavným dôvodom výstavby boli potreby úžitkovej vody pre vtedy prosperujúci drevokombinát Bučina a susednej teplárne. V telese priehrady je zabudovaná hydroelektráreň s výkonom 1 075 kW.

 

Hoci ešte žije dosť tých, ktorí si pamätajú na vzhľad doliny pred výstavbou priehrady, väčšina súčasných obyvateľov Zvolena a okolia už vníma priehradu ako bežnú súčasť krajiny i života. A určite by mnohí radi túto okrajovú časť mesta využili aj pre vlastné oddychové, relaxačné aktivity. Však aj s tými sa pri výstavbe počítalo. Predsa nie nadarmo vyrástli na jej brehoch súkromné i podnikové chatky a chaty.

 

Aspoň dve letné fotografie, ktorá naznačuje, že by to nemuselo vyzerať najhoršie:

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kedysi bolo na brehoch Zvolenskej priehrady živšie, veď najmä z finančného hľadiska je výhodnejšie užiť si príjemný deň za humnami. Vo svete – a ani nie takom vzdialenom – je úplne bežné, že sú pri takýchto prirodzených alebo umelých jazerách piknikové plochy so základným vybavením. Slovenská realita je však obyčajne iná a tá zvolenská nie je výnimkou. Vliezť do vôd Slatiny, zaplávať si v nich? Nechcem nikoho odrádzať, ale osobne by som do nej nešiel, a to vôbec nie kvôli tomu, že som neplavec.

 

Pravda, aby som len nekritizoval, nemôžem obísť aj pozitívne snahy o zveľadenie života na brehoch Zvolenskej priehrady. V prvom rade je to športovo-rekreačný areál Orlík na jej ľavom, južnom brehu. V úzadí je protiľahlý hotel, ktorý býva každé leto centrom rekreácie detí z menej solventných rodín. Je to už dostatočne prezentovaná charitatívna akcia tandemu Vladimír Maňka – Patrik Herman.

 

Spokojní vari iba rybári. Ale…

 

Po výstavbe Môťovskej priehrady vzrástli vo Zvolene rady rybárov. Mnohí to brali a berú ako koníček, ale aj ako prilepšenie do kuchyne, jej oživenie, a to nielen počas Vianoc. Aj dnes, keď sa – žiaľ – táto záľuba stala pre mnohých ľudí cenovo nedostupná, môžeme vidieť na brehoch nádrže nadšencov, ktorí vytrvalo „učia plávať červíka“. Nevadí im, že odídu domov naprázdno, rybárčenie nie je predsa len o počte ulovených rýb a o šírke rozpažených rúk, ale aj o príjemne strávenom voľnom čase. Môžem dodať, že aj z vôd Zvolenskej priehrady sa neraz podarí dostať na vzduch statné kapry, šťuky, zubáče, úhory, sumce…

 

Ale…

 

Kedysi si rybári dôsledne strážili svoje fleky a dbali o ich čistotu. Ako to vyzerá dnes, názorne ukazujú nasledujúce fotografie.

 

priehrada2ab

priehrada3aa

priehrada5a

 

priehrada6a

 

priehrada11a

 

priehrada13a

 

priehrada15a

 

priehrada21a 

Pravda, za tento bordel nemožno viniť len samotných rybárov, resp. hádzať ich všetkých do jedného vreca. Určite mnohé z toho, čo ukazujú fotografie, je dielom iných nezodpovedných návštevníkov brehov vodnej nádrže. A možno aj niektorých chatárov, lebo aj medzi nimi sú takí, ktorí vidia len svojich pár štvorcových metrov a čo je za plotom, to je „zem nikoho“. Nuž, kedysi sme takýmto ľuďom hovorili „nezodpovední jednotlivci“, dnes to vyzerá už na „nezodpovedné skupinky“. K neporiadku prispievajú aj „pozdravy“ z celého Podpoľania, ktoré priniesli vody Slatiny, Zolnej, Hučavy a ďalších riek a potokov jej povodia.

 

Ešte jedna poznámka na záver

 

Hoci súčasný Zvolen a vôbec súčasná spoločnosť nemá dosť financií ani na poriadne využívanie Zvolenskej priehrady (osobne problém nevidím iba v peniazoch, skôr v ľuďoch, cez ktorých euráče „tečú“), stavbárska lobby a jej „nadšenci“ stále kujú zhrdzavené 60-ročné plány na výstavbu novej hrádze, nad ktorou by sa malo rozliať rozsiahlejšie jazero. Argumentujú, že je to nevyhnutné na vyrovnávanie prietokov Hrona, ktorého vody vraj potrebujú priemyselné i poľnohospodárske podniky na dolnom toku rieky, predovšetkým mochovská atómka. Nuž, neviem. Dostali sa ku mne aj také hlasy, že napríklad elektráreň sa dokáže bez tej vody zaobísť. Takže zmysel celej stavby vidím skôr v „prestavaní“ nejakých miliárd zo štátnej kasy ako v reálnej spoločenskej potrebe. Pritom jedno z najmalebnejších údolí stredného Slovenska s idylickou, práve 625-ročnou dedinkou Slatinka, ktoré by sa dostali pod vodu, by už nikto nikdy neprebral k normálnemu, prirodzenému životu. Samozrejme, že aj v projektoch vyššej priehrady sa ráta s rekreačným využitím. Ak to má vyzerať tak, ako na priložených snímkach, tak veľmi pekne ďakujem. Ďalší zdroj bordelu a komárov Zvolen nepotrebuje!

 

K plánom na výstavbu vodného diela Slatinka sa vrátim v niektorom z ďalších blogov, samozrejme, ak uznáte, že je táto téma zaujímavá.

 

Foto: autor a Jaroslav Kolibík

„Žena za pultom“ by mala deväťdesiat

28.05.2018

Dnes niečo pre televíznych pamätníkov. Medzi najsledovanejšie seriály v 70. rokoch patrila „Žena za pultom“, v ktorej hrala hlavnú úlohu Jiřina Švorcová, ktorá sa narodila pred 90 rokmi, 25. mája 1928. Po absolvovaní pražskej DAMU sa na celé štyri desaťročia upísala Divadlu na Vinohradoch. Kritika najvyššie hodnotila jej postavy v hrách Pavla Kohouta Dobrá [...]

Osud ho zahnal až na „koniec sveta“

22.05.2018

„Osud si ma vybral, aby ma dobre popreháňal“, vyjadril sa Martin Kukučín s jeho príznačným humorom. Väčšinu života prežil v cudzine, no stal sa spisovateľom slovenským. Zomrel pred 90 rokmi, 21. mája 1928, v chorvátskom Pakraci. Oravská dedina Jasenová pod majestátnym Chočom sa môže pochváliť významnými rodákmi. V predošlom blogu som spomenul herca [...]

„Divný Janko“ 20. storočia

21.05.2018

„Borodáč nás učil po javisku chodiť, Jamnický tancovať,“ napísal vo svojich memoároch herec František Zvarík. Herec, režisér, scenárista a pedagóg Ján Jamnický sa narodil pred 110 rokmi, 20. mája 1908. Ján Jamnický pochádzal z rodiny evanjelického farára z oravskej dediny Jasenová, situovanej pod majestátnym Chočom. Nemohol si nevšímať malebnú prírodu [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 114
Celková čítanosť: 492889x
Priemerná čítanosť článkov: 4324x

Autor blogu

Kategórie