Založ si blog

Dvojaký meter alebo Môže si policajt sám sebe napariť pokutu?

Pred niekoľkými dňami som sa trošku rozpísal o slobode. Uznávam, bolo to pridlhé rozjímanie. Ale nielen preto sa k niektorým bodom občas vrátim po najrôznejších impulzoch, príkladoch a zážitkoch, ktoré nám denne ukazujú, ako to na Slovensku naozaj je.

 

Do jednej vinotéky v ulici neďaleko polície chodí mladík, taká trošku srandovná postavička, taký dobrácky smajlík. Majiteľovi narúbe drevo, pozametá, poriadi, a za to mu on naleje nejaké to „decko“ (s tvrdým d). Určite sa z toho opiť nemôže, aspoň som ho nikdy opitého nevidel. Hoci to nemá ďaleko, tak tristo metrov po ceste alebo po málo frekventovanom chodníku, občas sa mu nechce pešo a tak sadne na bicykel. A to by asi nemal robiť. Padol do oka bdelým a usilovným policajtom. Prvý raz, druhý raz, ba i tretí raz… Nuž, stal sa z neho riadny recidivista. Neviem však, či zaplatil nejakú pokutu. Na to, že by mal euráče na pokuty, vzhľadom na jeho skromné oblečenie a „plnofúz“ (Ako preložiť do slovenčiny české plnovous?), nevyzerá.  Príležitostne sa ho opýtam, ako pokračuje táto jeho „recidíva“. Keďže som ho už nevidel dlhšie na bicykli, sú tri možnosti: buď zanevrel na cyklistiku, alebo ho už policajti dostatočne vycvičili, alebo mu niekto šľohol bicykel.

 

Nezastávam sa ho. Jasné, že disciplína musí byť, zákony treba dodržiavať. Zaujala ma však na tom celom iná vec.

 

Ako som spomenul, do vinotéky nie je ďaleko z miestnej polície a keďže parkovacích miest je tu pomenej, niektorí policajti a ďalší zamestnanci polície parkujú aj v tejto ulici. Do oka mi padol jeden z nich. Zastavil sa po šichte vo vinotéke, struhol do seba tri dvojdecáky červeného, dal si načapovať do fľaše a šup – do auta. Nuž, pokiaľ viem, má to odtiaľ trochu ďalej domov, ako onen nešťastník na bicykli, musí prejsť cez celé mesto na jeho druhý koniec. Ale ktovie? Možno je to zásadový policajt a doma si naparil poriadnu pokutu a nebodaj si aj sám sebe vzal vodičák. Veď pomáha a chráni. A ešte má šancu vylepšiť si imidž, ak sprdne majiteľa vinotéky, že nalial bicyklistovi, ba dokonca aj jemu, hoci mohol predvídať, že pôjde autom. To len na pripomenutie faktu, že § nie je nadarmo pokrútený.

 

Keď som už načal takú „vždyzelenú“ tému, spomeniem senzačný nápad, s ktorým prišiel včera pri víne jeden kamarát. Neviem, či to má z vlastnej hlavy, ale jeho realizácia by určite odbremenila od návalu práce našich mestských policajtov. Stačí k tomu zdanlivá maličkosť: zaobstarať si alebo si vyhotoviť kópiu policajnej „papuče“. Potom už môžete zaparkovať, kde sa vám zapáči, šup papuču na koleso a basta fidli! Aké ľahké!

 

„Žena za pultom“ by mala deväťdesiat

28.05.2018

Dnes niečo pre televíznych pamätníkov. Medzi najsledovanejšie seriály v 70. rokoch patrila „Žena za pultom“, v ktorej hrala hlavnú úlohu Jiřina Švorcová, ktorá sa narodila pred 90 rokmi, 25. mája 1928. Po absolvovaní pražskej DAMU sa na celé štyri desaťročia upísala Divadlu na Vinohradoch. Kritika najvyššie hodnotila jej postavy v hrách Pavla Kohouta Dobrá [...]

Osud ho zahnal až na „koniec sveta“

22.05.2018

„Osud si ma vybral, aby ma dobre popreháňal“, vyjadril sa Martin Kukučín s jeho príznačným humorom. Väčšinu života prežil v cudzine, no stal sa spisovateľom slovenským. Zomrel pred 90 rokmi, 21. mája 1928, v chorvátskom Pakraci. Oravská dedina Jasenová pod majestátnym Chočom sa môže pochváliť významnými rodákmi. V predošlom blogu som spomenul herca [...]

„Divný Janko“ 20. storočia

21.05.2018

„Borodáč nás učil po javisku chodiť, Jamnický tancovať,“ napísal vo svojich memoároch herec František Zvarík. Herec, režisér, scenárista a pedagóg Ján Jamnický sa narodil pred 110 rokmi, 20. mája 1908. Ján Jamnický pochádzal z rodiny evanjelického farára z oravskej dediny Jasenová, situovanej pod majestátnym Chočom. Nemohol si nevšímať malebnú prírodu [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 114
Celková čítanosť: 495216x
Priemerná čítanosť článkov: 4344x

Autor blogu

Kategórie