Najznámejšia obeť paparazzov

31. augusta 2017, agenturatortura, Nezaradené

Pred 20 rokmi, v posledný augustový deň roku 1997, sa z Paríža do celého sveta rozniesla správa o tragickom skone princeznej Diany. Veľa očí sa zarosilo slzami a jednoznačne možno povedať, že si taký odchod zo sveta nezaslúžila. Napriek rôznym teóriám o príčinách dopravnej nehody, po ktorej vyhasol jej život vo veku 36 rokov, sotva niekto pochybuje, že za jej smrťou je i hyenizmus fotografov – paparazzov.

 

O jej svadbe a rozvode s následníkom britského trónu princom Charlesom sa popísali stovky článkov a niekoľko kníh. Sympatická Diana sa dlhé roky snažila zakryť nezhody v kráľovskej rodine, vystupovala po boku Charlesa na verejnosti, no v súkromí trpela a údajne sa pokúsila aj o samovraždu. Po desiatich rokoch, počas ktorých žil kráľovský pár oddelene, ich 28. augusta 1996 rozviedli.

 

Lady Diana sa stala známou svojou charitatívnou činnosťou, v službách Červeného kríža navštívila Bosnu a Hercegovinu a Angolu, krajiny zmietané v občianskej vojne, a ostro kritizovala najmä používanie nášľapných mín, ktoré aj po rokoch zabíjali a mrzačili bezbranných obyvateľov predovšetkým na vidieku. Apelovala na výrobcov mín, no najväčší producenti jej iniciatívu väčšinou ignorovali. Fotografie z prechodu mínovými poľami a z návštev nemocníc sa stali výrečným mementom, rovnako ako fotka, v ktorej princezná Diana sa snaží dodať sily človeku nakazeného vírusom HIV. O tom, že Diane nešlo o vlastnú propagáciu, svedčí fakt, že mnohé nemocnice navštívila tajne, vyhnúc sa fotografom, ktorí doslova striehli na každý jej krok.

 

Paparazzovia boli s najväčšou pravdepodobnosťou aj jednou z príčin tragickej nehody v parížskom tuneli v noci z 30. na 31. augusta 1997. Vodič Henri Paul síce viedol auto s alkoholom v krvi, ale keď zvýšil rýchlosť, aby unikol novinárom, nezvládol riadenie a narazil čelne do jedného z pilierov. Vodič a Dianin priateľ Dodi al Fayed boli na mieste mŕtvi, Dianu sa síce podarilo záchranárom vytiahnuť z trosiek auta, no napriek rýchlej operácii sa lekárom nepodarilo zachrániť jej život.

 

Princezná Diana vošla do histórie. Žiaľ, aj ako obeť hyenistického správania niektorých novinárov a fotografov, ktorí v honbe za peniazmi riskujú nielen vlastný, ale i cudzí život. Majú ľudia, ktorých zvyknú označovať za celebrity, takéto prenasledovanie trpieť, alebo si zaslúžia aspoň základy súkromia, ohľaduplnosti, slušnosti?