Hádajte, koľko dnes stojí detské ihrisko!

6. mája 2014, agenturatortura, Nezaradené

S veľkou slávou za účasti primátora mesta Miroslava Kuseina otvorili 11. apríla v parku na Laniciach vo Zvolene predovšetkým detské, ale tak trochu aj dospelácke ihrisko. Určite chvályhodný počin. Pravda, na tomto mieste, bokom od sídlisk, predpokladám, že nemá dlhé trvanie, lebo vandali ani vo Zvolene nespia, ale rád by som bol v tomto prípade zlým prorokom. Možno sa ľudia menia k lepšiemu…  O čistotu a úpravu ihriska sa budú starať členovia Občianskeho združenia Slatinka. V každom prípade prirodzený parkový areál medzi Hronom a elektrárenským kanálom vo Zvolene je na takéto aktivity ako stvorený.

 

IMAG2150

 

Možno si poviete: Však čo je na tom? Obyčajné detské ihrisko. Prečo sa nad ním vzrušujem a chválim takúto bežnú iniciatívu a skutok.

 

Ide aj o to, že je to detské ihrisko, na ktorom si môžu zacvičiť aj dospelí. „Zostava obsahuje desať komponentov na precvičovanie rovnováhy a pre posilňovanie rôznych svalových skupín,“ citujem slová vedúcej oddelenia rozvoja na MsÚ vo Zvolene Juliany Kochlicovej Ištókovej pre TASR. „Obsahuje kladiny, skákadlá, hrazdy, šplhadlá. Zariadenia sú určené pre všetky vekové kategórie detí a dospelých, pri cvičení sa využíva váha vlastného tela, podľa vlastnej kondície si môže každý užívateľ zvoliť spôsob cvičenia a relaxu.“

 

Takže samá chvála, čo nemám vo zvyku, takže ani tentoraz nebude chýbať malé pichnutie do osieho hniezda.

 

Dôvod, prečo som sa rozhodol k tejto chvále pridať aj štipku kritiky, je prozaický: financie. Správa o odovzdaní tohto cvičiska totiž zároveň vyvoláva otázku, či boli na toto ihrisko naozaj vynaložené všetky tie peniaze, tá suma, aká je uvádzaná v tlačových správach. Skúste teda hádať, koľko stálo takéto obyčajné detsko-dospelácke ihrisko. Vopred vás môžem ubezpečiť, že nič nevyhráte. V tomto prípade to totiž vyzerá tak, že už vyhral niekto iný. Okrem zariadení na fotografii, ktorú mi poskytol nemenovaný zdroj, je na ihrisku (naľavo od záberu) ešte súbor strún, na ktorých môžu deti i dospelí skákať.

 

Nie som odborník na výstavbu takýchto zariadení, len citujem slová tohto nemenovaného zdroja, ktorý má skúsenosti s tvorbou detských ihrísk a dokáže ich vyhotoviť s bohatším a pestrejším vybavením, so všetkými nevyhnutnými certifikátmi, a to za štvrtinovú cenu tohto „pozláteného“.

 

Ale čo už? Zvykajme si. Aj tento príklad ukazuje, že Zvolen je naozaj kráľovské mesto.

 

Výsledok dnešnej hádanky nájdete napríklad tu

http://www.teraz.sk/regiony/zvolen-fitnes-priroda-sidlisko-sport/80733-clanok.html

alebo na zvolenskej mestskej stránke

http://www.zvolen.sk/?id_menu=0&module_action__76541__id_ci=49571

kritickejšie ohlasy napríklad tu

https://www.facebook.com/zvcentrum/posts/1398308487113264?stream_ref=10