Do parlamentu cez vodopád

3. februára 2014, agenturatortura, Nezaradené

Nie, nepomýlil som si kalendár, viem, že prvý apríl bude až o dva mesiace, ale sranda musí byť, aj keby na pivo nebolo, pritom si absolútne nevymýšľam.

 

V nedeľu odpoludnia sa u nás, vo Zvolene, ukázalo takmer jarné počasie a tak som prijal pozvánku na malý výlet. Cieľom bola Turová, dedina asi 7 km od mesta, na juhovýchodnom okraji Kremnických vrchov, a predovšetkým Turovský vodopád. Od roku 1995 je chránenou prírodnou pamiatkou.

 

Vodopád, nazývaný aj Skalný, alebo ľudovo Padalo, sa nachádza v rokline, ktorú vymyl v mäkkých tufoch neveľký potok, až kým nenarazil na amfibolické andezity, ktoré sú už preňho tvrdším orieškom a tak na svojej púti vytvoril kaskády i zhruba 15 m vysoký vodopád. Nie je tomu tak dávno, čo o ňom vedeli len miestni. Dnes, vďaka informačným tabuliam a upravenému chodníku, sa k nemu bez orientačných problémov dostaneme z horného konca dediny za 15 – 20 minút. Ak ideme priamo potokom, ťažšie schodné úseky sú zabezpečené reťazami.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Od vodopádu sme sa vyšplhali hore strmým svahom a vyšli sme do dediny Tŕnie. V nej ma zaujala miestna krčma, teda predovšetkým jej názov: Parlament. Podobnosť čisto náhodná? Ktovie? Možno by sa v nej niektorí poslanci cítili ako doma. Ako to vyzerá vo vnútri, nemali sme sa možnosť presvedčiť. Tento dedinský Parlament bol zatvorený. Škoda, že len tento…

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA