Založ si blog

Víťaz nad kurucmi

Cisársky generál Sigbert Heister zasadil v bitke pri Trenčíne rozhodujúci úder povstaniu proti viedenskému dvoru ovládanému Habsburgovcami. Zomrel v rodnom Kirchbergu an der Raab pred 300 rokmi, 22. februára 1718.

 

Gróf a cisársky poľný maršal Sigbert Heister sa narodil v roku 1646. Rozhodol sa ísť v stopách otca, ktorý to dotiahol na post podpredsedu cisárskej vojenskej rady. Zúčastnil sa bojov proti Turkom pri Viedni v roku 1683 a o tri roky neskôr sa stal generálom. Vyznamenal sa v bojoch s Osmanmi v Sedmohradsku a pri Zete na rieke Tisa mu Eugen Savojský zveril velenie pravého krídla. V roku 1703 by sme ho stretli v Bavorsku a Tirolsku, kde velil vojakom, ktorí potláčali sedliacku rebéliu. Prejavil sa ako verný stúpenec habsburského dvora a bojovník proti prenikaniu protestantských ideí. Vyzerá to tak, že s potláčaním povstaní mal Sigbert Heister skúsenosti a už ako poľného maršala ho v roku 1704 poslali na Slovensko, aby viedol labancov – cisárskych vojakov – do boja proti kurucom, ktorí bojovali pod vlajkou sedmohradského kniežaťa Františka II. Rákocziho. Na Vianoce 1704 úspešne zvládol boj pri Trnave, pravda za cenu veľkých strát. Po bitke prikázal, aby všetkých zajatých kurucov, vrátane ranených a chorých, ktorých našli v Trnave a okolí, popravili.

K rozhodujúcemu boju medzi labancami a kurucmi došlo 3. augusta 1708 pri Trenčíne. Cisárski vojaci sa dostali na dohľad nepriateľa po namáhavom nočnom pochode. Heister videl, že kuruci majú výraznú početnú prevahu i lepšie postavenie, preto sa rozhodol pre ústup k Trenčianskemu hradu. Dostal sa však do paľby kuruckého delostrelectva a do tyla sa mu dostala kurucká jazda. Jej veliteľ Laurinc Pekri však neodhadol terén. Jeho jazdci museli prejsť po úzkej hrádzi medzi rybníkmi, čím sa ich úderná sila citeľne oslabila. Rozkaz na ústup spôsobil ďalší chaos, čo využil cisársky generál Ján Pálffi, prešiel do protiútoku a mnohí kuruci volili panický útek, čo vnieslo neistotu aj do radov ďalších kuruckých jednotiek. Sám Rákoczi sa síce snažil zdvihnúť morálku svojho vojska, ale keď pri preskakovaní priekopy jeho kôň spadol a on zostal na bojovom poli v bezvedomí, chaos nabral na sile, väčšina kurucov volila útek, alebo sa dávala zajať, zachrániac si tak holý život. O bitke bolo rozhodnuté. Padlo v nej okolo 3 000 kurucov a okolo 500 z nich sa dostalo do zajatia. Medzi zajatcami bol aj terchovský rodák Juraj Jánošík, ktorý zamenil kuruckú za cisársku uniformu, aby sa napokon pridal k zbojníkom a tak sa navždy zapísal do našej histórie a najmä do povestí slovenského ľudu. Na strane cisárskych vojsk narátali len okolo 200 padlých.

Po bitke pri Trenčíne poľný maršal Heister dobýjal kurucmi obsadené hrady na Považí, obsadil stredoslovenské banské mestá, Nitru a ďalšie západoslovenské mestá. Všetko urovnal mier, podpísaný 1. mája 1711 v rumunskom meste Satu Mare. Po ňom sa Heister opäť sústredil na vojnu s Turkmi. V roku 1717 velil habsburským vojskám v bitke o Belehrad, v ktorej padol jeho syn. Vrátil sa do svojho zámku v Kirchbergu na východe Štajerska, kde sa venoval chovu koní a dobytka a kde dal vybudovať rybníky, a kde zomrel pred 300 rokmi, 22. februára 1718.

„Žena za pultom“ by mala deväťdesiat

28.05.2018

Dnes niečo pre televíznych pamätníkov. Medzi najsledovanejšie seriály v 70. rokoch patrila „Žena za pultom“, v ktorej hrala hlavnú úlohu Jiřina Švorcová, ktorá sa narodila pred 90 rokmi, 25. mája 1928. Po absolvovaní pražskej DAMU sa na celé štyri desaťročia upísala Divadlu na Vinohradoch. Kritika najvyššie hodnotila jej postavy v hrách Pavla Kohouta Dobrá [...]

Osud ho zahnal až na „koniec sveta“

22.05.2018

„Osud si ma vybral, aby ma dobre popreháňal“, vyjadril sa Martin Kukučín s jeho príznačným humorom. Väčšinu života prežil v cudzine, no stal sa spisovateľom slovenským. Zomrel pred 90 rokmi, 21. mája 1928, v chorvátskom Pakraci. Oravská dedina Jasenová pod majestátnym Chočom sa môže pochváliť významnými rodákmi. V predošlom blogu som spomenul herca [...]

„Divný Janko“ 20. storočia

21.05.2018

„Borodáč nás učil po javisku chodiť, Jamnický tancovať,“ napísal vo svojich memoároch herec František Zvarík. Herec, režisér, scenárista a pedagóg Ján Jamnický sa narodil pred 110 rokmi, 20. mája 1908. Ján Jamnický pochádzal z rodiny evanjelického farára z oravskej dediny Jasenová, situovanej pod majestátnym Chočom. Nemohol si nevšímať malebnú prírodu [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 114
Celková čítanosť: 495167x
Priemerná čítanosť článkov: 4344x

Autor blogu

Kategórie