Založ si blog

Súd rozhodol, roky bežia a nič sa nedeje

Príbeh, ktorý v krátkosti opíšem, nie je – žiaľ – na Slovensku vôbec unikátny. Je to príklad, ako to v tej našej milej krajinke medzi Tatrami a Dunajom (ne)funguje v oblasti polície a súdnictva.

 

Stalo sa ešte v roku 2002. Päťdesiatnik Jozef sa rozviedol a našiel si nové bývanie v podnájme na starom sídlisku. Išlo o zdevastovaný jednoizbový byt. Keďže sa roboty nebál a mal nejakú finančnú rezervu, vzal si byt do prenájmu s tým, že ho dá do poriadku s perspektívou odkúpenia. Mal prácu, celkom slušný zárobok, peniaze investoval do bytu, v ktorom sa chcel dožiť dôchodku a prežiť v ňom aj jeseň života.

 

Všetko sa zmenilo o štyri roky neskôr. To sa už zmenil majiteľ celej bytovky a vyzerá to tak, že by rád opravený byt využil pre seba. Na výpoveď zmluvy na dobu neurčitú však nenachádzal dôvod. Vtedy sa stala zvláštna vec. Jozefa na večernej ulici niekto prepadol, udrel ho odzadu po hlave a keď padol na zem, tak dostal ešte kopance. Skončil v nemocnici. Kto boli páchatelia, ktorí ho „len“ zbili a nič mu neukradli, môže len tušiť. Keď vychádzal z nemocnice, čakal naňho chlapík známy z bytovej mafie, ktorá terorizovala mestečko. Povedal mu, že sa má okamžite vysťahovať.

 

Jozef sa mu vysmial. Nevidel dôvod, aby odišiel z bytu, ktorý si vlastnoručne a za vlastné peniaze dal do poriadku. Došlo však k situácii, že ako dlhodobému maródovi sa mu znížil príjem a nebol schopný platiť neprimerané nájomné. Riešenie našiel a všetko vyrovnal. Ale keď sa v jeden augustový deň vracal z lekárskej kontroly, jeho kľúč do zámky nepasoval. Niekto ju vymenil. Obrátil sa na políciu a pod jej dohľadom hasiči vymenili zámok a umožnili mu vstúpiť do bytu, v ktorom právoplatne býval, ktorý si zariadil a v ktorom mal všetky svoje veci.

 

Majiteľ a s ním spojení kumpáni sa však nevzdali. Jozef sa dozvedel, že byt bol predaný v divnej dražbe, v ktorej bol len jeden záujemca s nezvyčajne nízkou ponukou (nižšou ako je suma, ktorú Jozef do opravy zdevastovaného bytu vložil) a čo je podstatné, svoje veci našiel jeden večer povynášané na chodbe a v pivnici. Nemal si ich kde uskladniť. Narýchlo sa mu podarilo nájsť izbietku, kde mal aspoň posteľ. Jeho veci – vrátane televízora, chladničky, práčky… – veľmi rýchlo z chodby a pivnice zmizli. Keď sa obrátil na políciu, vraj nebolo čo riešiť, páchateľ bol „neznámy“ a svoje veci si mal Jozef proti krádeži zabezpečiť.

 

Jozef sa obrátil na súd. Trvalo tri roky, kým rozhodol, že výpoveď a tým aj dražba boli neplatné a že Jozef má právo sa do bytu vrátiť. Toto rozhodnutie potvrdil aj krajský súd, takže sa stalo právoplatným. To bolo v roku 2010. Papier – rozsudok – má v rukách, ale v byte býva už roky niekto iný.

 

Medzitým po smrti rodičov sa Jozef mohol nasťahovať do rodičovského domu vo vzdialenej dedine. Svojho práva sa však nemieni vzdať. Už mu ani tak nejde o samotný byt, keďže má kde bývať, ale o spravodlivosť a predovšetkým o to, aby mu majiteľ a zlodeji vrátili to, čo do bytu investoval a čo mu rozkradli. Hromadia sa mu listy, vyjadrenia, korešpondencia s takými a onakými inštitúciami. Čo sa týka zrejmej krádeže, polícia vraj vyšetrovanie prerušila. Jozef za pomoci právnika písal prezidentovi republiky, písal na Ústavný súd, ba poslal list i do Štrasburgu, obrátil sa na Centrum právnej pomoci… Bez zjavného pozitívneho výsledku. Však jeho problém je taký „tuctový“, kto by sa nad ním vzrušoval…

„Žena za pultom“ by mala deväťdesiat

28.05.2018

Dnes niečo pre televíznych pamätníkov. Medzi najsledovanejšie seriály v 70. rokoch patrila „Žena za pultom“, v ktorej hrala hlavnú úlohu Jiřina Švorcová, ktorá sa narodila pred 90 rokmi, 25. mája 1928. Po absolvovaní pražskej DAMU sa na celé štyri desaťročia upísala Divadlu na Vinohradoch. Kritika najvyššie hodnotila jej postavy v hrách Pavla Kohouta Dobrá [...]

Osud ho zahnal až na „koniec sveta“

22.05.2018

„Osud si ma vybral, aby ma dobre popreháňal“, vyjadril sa Martin Kukučín s jeho príznačným humorom. Väčšinu života prežil v cudzine, no stal sa spisovateľom slovenským. Zomrel pred 90 rokmi, 21. mája 1928, v chorvátskom Pakraci. Oravská dedina Jasenová pod majestátnym Chočom sa môže pochváliť významnými rodákmi. V predošlom blogu som spomenul herca [...]

„Divný Janko“ 20. storočia

21.05.2018

„Borodáč nás učil po javisku chodiť, Jamnický tancovať,“ napísal vo svojich memoároch herec František Zvarík. Herec, režisér, scenárista a pedagóg Ján Jamnický sa narodil pred 110 rokmi, 20. mája 1908. Ján Jamnický pochádzal z rodiny evanjelického farára z oravskej dediny Jasenová, situovanej pod majestátnym Chočom. Nemohol si nevšímať malebnú prírodu [...]

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 114
Celková čítanosť: 492841x
Priemerná čítanosť článkov: 4323x

Autor blogu

Kategórie