Založ si blog

Tri plus jedna pesnička na víkend

  1. júl nájdeme v rodnom liste dvoch speváčok a dvoch spevákov, ktorých pesničky sa stali skutočnými hitmi a predpokladám, že si ich radi vypočujú nielen pamätníci.

 

Jana Petrů

 

14. júla 1938 sa narodila v Prahe Jana Petrů. Na scénu populárnej hudby sa dostala začiatkom 60. rokov. Vďaka širokému repertoáru – od swingu po rokenrol – mala možnosť spievať s viacerými renomovanými orchestrami, často v duetách so skvelými interpretmi. Príkladom môže byť duet s Karlom Gottom Den je krásný (https://www.youtube.com/watch?v=brZosq9aA5U), ktorý zaznel v českom filme Starci na chmelu. Z ďalších jej piesní sa stali najpočúvanejšími Páni rodičové a Sentimentální. V súťaži Zlatý slávik sa umiestnila v roku 1964 na bronzovom stupienku. Po desiatich rokoch však opustila hudobnú scénu. Hovorilo sa, že za tým bol tragický odchod manžela, ktorý sa ako 31-ročný utopil, ale pravdepodobnejšia je verzia, že podobne ako Marta Kubišová musela odísť zo scény z politických dôvodov. V jednom rozhovore to uviedla jej neter, ktorá dodala, že tragicky sa skončil aj speváčkin život, keď 6. mája 1990 zhorela vo svojom byte. Mala len 51 rokov.

 

Rovnaké meno a priezvisko má aj druhá česká speváčka o 14 rokov mladšia od svojej menovkyne. Aby nedochádzalo k omylu, zvolila si umelecké meno Petra Janů.

 

Marcela Laiferová

 

Dnes oslavuje narodeniny aj slovenská speváčka Marcela Laiferová. Pochádza z dediny Petrovice v Bytčianskom okrese a so spevom začala ako gymnazistka v Prievidzi. Išla do Bratislavy študovať medicínu, no nevzdala sa túžby liečiť ľudské srdcia hudbou a spevom. Príležitosť sa jej naskytla, keď sa zoznámila s kapelou Braňa Hronca. S ňou v duete s Janou Belákovou naspievala svoj prvý hit – Lampy už dávno zhasli. Ľudia ju radi počúvali, aj si ju pospevovali, ale podľa socialistických kritikov vraj zle pôsobila na mládež, lebo sa speváčky na pódiu príliš pohybovali. Dnes to znie ako vtip, ale – žiaľ – aj takých odborníkov na umenie a kultúru sme mali pred polstoročím.

 

Priestor dostala v Tatra revue a aj na Bratislavskej lýre, kde v roku 1969 spievala s Karlom Hálom Jednu lásku mám. Česko-slovenský text im nesedel a normalizátori zapísali pesničku na čiernu listinu.

 

Jej osud sa podobal osudu Jany Petrů. V roku 1969 jej zomrel manžel Jaroslav. Napriek bôli v srdci sa postavila pred mikrofón a pieseň Slová v jej podaní získala zlatú Bratislavskú lýru (https://www.youtube.com/watch?v=Hqrg4hwLoQU).

 

V 90. rokoch prijala Marcela Laiferová pozvanie Ivana Krajíčka do televízneho Repete, kde oživila mnohé hity, ako Poď bielou alejou, Hrdá láska, Slovenské tango, Zvony už ôsmu bijú, Sprav mi jar, Hymna lúčnych rán…

 

Karel Gott

 

Už pri mene Jany Petrů sme sa zmienili, že jedným z jej najväčších hitov bola pieseň Den je krásný, ktorý naspievala s Karlom Gottom. Spájala ich však nielen táto pieseň, ale aj rovnaký deň narodenia, pravda, Gott bol o rok mladší – narodil sa v Plzni 14. júla 1939. Vari sa ani nedá napísať niečo, čo už o ňom nebolo veľakrát napísané, povedané… Za viac ako polstoročie na popscéne naspieval okolo 2 600 pesničiek, vydal okolo 400 platní, ktorých sa predalo viac ako 135 miliónov, Zlatých slávikov už zrejme prestal počítať… A hoci vek nezastavíš a choroba sa nevyhýba ani celebritám, ktorou určite je, jeho piesne stále znejú sviežo, sú skutočnými evergreenmi. Aspoň jeden z nich: https://www.youtube.com/watch?v=6V85vEDj8Qk. Ďalšie si hravo vygooglite sami.

 

Michal David

 

Najprv som tých spevákov s dátumom narodenia 14. júl našiel v mojom kalendári troch. Až s odstupom 22 hodín som si všimol, že v tento deň sa narodil aj ďalší známy český interpret Michal David. Ospravedlňujem sa a dopĺňam. Meno i jeho pesničky sú všeobecne známe, spojené s bývalými spartakiádami, v ktorých nevidím nič zlé, však prvé boli organizované už v medzivojnovom Československu, a v novšej dobe aj s viacerými muzikálmi, ktorých je Michal David autorom. Narodil sa v Prahe 14. júla 1960. Z jeho piesní zase aspoň jedna ukážka: https://www.youtube.com/watch?v=_oh1xY72LFI.

„Žena za pultom“ by mala deväťdesiat

28.05.2018

Dnes niečo pre televíznych pamätníkov. Medzi najsledovanejšie seriály v 70. rokoch patrila „Žena za pultom“, v ktorej hrala hlavnú úlohu Jiřina Švorcová, ktorá sa narodila pred 90 rokmi, 25. mája 1928. Po absolvovaní pražskej DAMU sa na celé štyri desaťročia upísala Divadlu na Vinohradoch. Kritika najvyššie hodnotila jej postavy v hrách Pavla Kohouta Dobrá [...]

Osud ho zahnal až na „koniec sveta“

22.05.2018

„Osud si ma vybral, aby ma dobre popreháňal“, vyjadril sa Martin Kukučín s jeho príznačným humorom. Väčšinu života prežil v cudzine, no stal sa spisovateľom slovenským. Zomrel pred 90 rokmi, 21. mája 1928, v chorvátskom Pakraci. Oravská dedina Jasenová pod majestátnym Chočom sa môže pochváliť významnými rodákmi. V predošlom blogu som spomenul herca [...]

„Divný Janko“ 20. storočia

21.05.2018

„Borodáč nás učil po javisku chodiť, Jamnický tancovať,“ napísal vo svojich memoároch herec František Zvarík. Herec, režisér, scenárista a pedagóg Ján Jamnický sa narodil pred 110 rokmi, 20. mája 1908. Ján Jamnický pochádzal z rodiny evanjelického farára z oravskej dediny Jasenová, situovanej pod majestátnym Chočom. Nemohol si nevšímať malebnú prírodu [...]

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 114
Celková čítanosť: 492871x
Priemerná čítanosť článkov: 4323x

Autor blogu

Kategórie