Založ si blog

Hudbou ovládol Broadway i Hollywood

V 20. rokoch minulého storočia vládol na newyorskom Broadwayi George Gershwin. Napriek tomu, že mu osud doprial dožiť sa len 38 rokov, zanechal po sebe dielo, ktoré je stále živé a ktorým inšpiroval ďalších hudobných skladateľov.

 

Narodil sa 26. septembra 1898 ako Jacob Gersowitz. Spolu so starším bratom Irom, ktorý mu písal texty, si mená „zamerikanizovali“.

 

Muziku mal v krvi. Jeho rodičia boli chudobní ruskí emigranti a ak chceli v newyorskom Brooklyne prežiť, otec musel zarábať ako muzikant v miestnych krčmách a kaviarňach. Hudobnú vášeň zdedil aj starší brat Ira, vďaka čomu do ich brooklynského bytu pribudol klavír. Lepšie zvládal klávesy George a rodičia vidiac jeho talent ho ako 12-ročného poslali do hudobnej školy. Bola to ich najlepšia investícia.

 

Po štúdiách, ktoré zvládol s vrodenou virtuozitou, nastúpil 18-ročný George Gershwin do redakcie hudobného nakladateľstva Tin Pan Alley. Nebol jediným, kto takto začínal. Bol to preňho ďalší stupeň hudobnej školy, keďže v náplni práce tzv. song-pluggers bolo pripraviť na vydanie nové šlágre, prezentovať ich v divadlách. Spoznal ich stovky a vďaka tomu získal predstavu, v akej hudobnej sfére by mohol byť úspešný. O dva roky zverejnil svoje prvotiny. Nespôsobil tým hudobný ošiaľ, ale určite vzbudil pozornosť skladateľskej konkurencie a kritiky. Prvou piesňou, ktorá sa stala hitom, bola skladba Swanee, ktorá zaznela v muzikáli Ala Jolsona Sinbad.

 

https://www.google.sk/?gws_rd=ssl#q=Swanee+Gershwin

 

V rokoch 1920 – 24 písal piesne pre hudobnú sériu George White Scandals. V ňom zaznela aj krátka opereta Blue Monday. Dirigoval ju Paul Whiteman, ktorý Gershwina oslovil s ponukou, aby pripravil podobné dielo, ale v džezovom štýle. Tak sa zrodilo najznámejšie dielo Georgea Gershwina Rapsódia v modrom. Skomponoval ho pre klavír a džezový orchester a znamenal pre 26-ročného skladateľa fenomenálny úspech nielen v USA, ale v celom svete.

 

Rapsody in Blue v podaní legendárneho klaviristu Leonarda Bernsteina: https://www.youtube.com/watch?v=cH2PH0auTUU

 

V spolupráci s bratom Irom pripravil ďalšie muzikály a piesne, ktoré interpretovali vynikajúci speváci. Druhý vrchol jeho tvorby prišiel v roku 1928 po návšteve Paríža. Do mesta na Seine umiestnil svoj muzikál Američan v Paríži.

 

https://www.csfd.cz/film/6746-american-v-parizi/prehled/

 

Obaja bratia Gershwinovci zamenili Broadway za Hollywood. Filmový priemysel naberal na intenzite a potreboval kvalitných hudobných skladateľov. Už svojou prvou prácou na filme Kráľ džezu George Gershwin presvedčil, že on je práve to, čo Hollywood potrebuje. Pri jeho tvorbe sa stretol so starým priateľom Paulom Whitemanom, ktorému bol vďačný za naštartovanie skvelej kariéry.

 

V jeho živote však neboli iba úspechy. Vari najväčšie sklamanie mu spôsobila premiéra ľudovej opery Porgy a Bess – impresionistické hudobné dielo ovplyvnené bluesom i gospelom. Zobrazil v ňom tragické osudy ľudí žijúcich na periférii amerických miest, v chudobných getách, čo najmä v dobe veľkej hospodárskej krízy otriaslo americkou verejnosťou a u kritikov vyvolalo také reakcie, že opera bola po premiére stiahnutá z repertoáru.

 

Hrdo sa hlásil k svojmu židovskému pôvodu: „Židovská ľudová hudba na mňa urobila veľký dojem. Rozpráva zároveň o radosti aj tragédiách, mieša dohromady smiech so slzami, sála je zahalená temnotou. Z nej sa vynára hlas akordeónu, sústredený na jedinú notu, ktorá naberá na hlasitosti. Po chvíli sa ozve výkrik huslí, vzápätí potvrdený kontrabasom. Sústredené publikum sleduje tento nárek a modlitbu, ktorá sa postupne premení v bujarú oslavu života.“

 

Vysoké pracovné nasadenie sa podpísalo negatívne pod zdravotný stav Georgea Gershwina. Spočiatku si bolesti hlavy ani príliš nevšímal, no keď sa stali chronickejšími a viedli k výpadkom pamäti, navštívil lekárov, ktorí mu oznámili krutý fakt: nádor na mozgu. Jediné riešenie videli v okamžitej operácii. Napriek tomu, že ju viedli kvalitní špecialisti, operáciu neprežil. Hudobný skladateľ George Gershwin zomrel pred 80 rokmi, 11. júla 1937.

„Žena za pultom“ by mala deväťdesiat

28.05.2018

Dnes niečo pre televíznych pamätníkov. Medzi najsledovanejšie seriály v 70. rokoch patrila „Žena za pultom“, v ktorej hrala hlavnú úlohu Jiřina Švorcová, ktorá sa narodila pred 90 rokmi, 25. mája 1928. Po absolvovaní pražskej DAMU sa na celé štyri desaťročia upísala Divadlu na Vinohradoch. Kritika najvyššie hodnotila jej postavy v hrách Pavla Kohouta Dobrá [...]

Osud ho zahnal až na „koniec sveta“

22.05.2018

„Osud si ma vybral, aby ma dobre popreháňal“, vyjadril sa Martin Kukučín s jeho príznačným humorom. Väčšinu života prežil v cudzine, no stal sa spisovateľom slovenským. Zomrel pred 90 rokmi, 21. mája 1928, v chorvátskom Pakraci. Oravská dedina Jasenová pod majestátnym Chočom sa môže pochváliť významnými rodákmi. V predošlom blogu som spomenul herca [...]

„Divný Janko“ 20. storočia

21.05.2018

„Borodáč nás učil po javisku chodiť, Jamnický tancovať,“ napísal vo svojich memoároch herec František Zvarík. Herec, režisér, scenárista a pedagóg Ján Jamnický sa narodil pred 110 rokmi, 20. mája 1908. Ján Jamnický pochádzal z rodiny evanjelického farára z oravskej dediny Jasenová, situovanej pod majestátnym Chočom. Nemohol si nevšímať malebnú prírodu [...]

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 114
Celková čítanosť: 492866x
Priemerná čítanosť článkov: 4323x

Autor blogu

Kategórie