Založ si blog

Spisovateľ Hronský má jednoducho smolu

Ani nie tak starí pamätníci, teda tí, ktorí žili vo Zvolene pred rokom 1989, si možno spomenú, že na poriadok v meste dohliadali kedysi mestskí strážnici. Ak si dobre spomínam, boli len dvaja, ale prísni. V podniku, ktorý sídlil v centre mesta a v ktorom som pracoval, spôsobili neraz poriadny rozruch. Napríklad vtedy, keď nebol z chodníka odprataný sneh, alebo keď sme nestíhali nahádzať privezené uhlie do pivnice. To boli fukoty! Náš šéf mal pred tými chlapíkmi rešpekt. Neraz sa stalo, že keď mu zaklopali na dvere, sám sa chytil lopaty a odpratával sneh, alebo odhadzoval uhlie.

 

To všetko bolo. Dnes máme policajtov takých a onakých, k tomu esbéesky a iné partie, ktoré sa tvária, že nás chránia, no stačí sa prejsť hociktorým mestom, aby sme si mohli nafotiť napríklad také zábery, aké prikladám z Ulice Jozefa Cígera Hronského vo Zvolene.

 

Kde sa stratil slávny rodák?

 

Tento zvolenský rodák má jednoducho smolu. Jozef Cíger Hronský, ktorý sa narodil vo Zvolene 23. februára 1896, bol nielen vynikajúcim spisovateľom, ktorý zanechal skvelé dielo pre detského i dospelého čitateľa, ale patril aj k prívržencom režimu prvej Slovenskej republiky. V tých vojnových časoch pôsobil ako správca Matice slovenskej v Martine, pred príchodom frontu sa rozhodol pre emigráciu, usadil sa až v ďalekej Argentíne, kde sa dňa 13. júla 1960 zavŕšila jeho životná púť.

 

Napriek tomu, že do niektorých diel Jozefa Cígera Hronského sme sa mohli začítať aj v časoch socializmu, bol vnímaný ako osobnosť nepriateľská voči vtedajšiemu režimu a teda štátu, takže len málokto vedel, kto bol autor Smelého Zajka, múdrych kozliatok či Budkáčika a Dubkáčika, alebo Jozefa Maka. Až v roku 1968 mu jeho rodáci postavili vo Zvolene bustu, ktorej autorom bol akademický sochár Ján Kulich. Dlho sa na podstavci neohriala. Prišla normalizácia a Hronského hlavička putovala do depozitu Vlastivedného múzea. Z prachu ju vytiahli až v roku 1990 a odvtedy pripomínala slávneho rodáka v Parku Ľudovíta Štúra. V roku 2008 ju však ktosi, doteraz neznámy, ukradol. Či skončila v zberných surovinách, ako si myslí väčšina ľudí, alebo sa z nej teší neznámy zberateľ, lebo aj s takým názorom som sa stretol, to sa asi nikdy nedozvieme.

 

Ako vidieť, pohnuté môžu byť nielen osudy osobností, ale aj pamätníkov, ktoré na ne upozorňujú.

 

Faktom je, že už šesť rokov je podstavec v tieni statných stromov prázdny. Vlani MO MS dostal od ministerstva vnútra povolenie na verejnú zbierku, ktorá by mala viesť k vytvoreniu novej Hronského busty a jej osadeniu na pôvodné miesto. Účet, na ktorý môžu občania i firmy prispieť, má číslo 4018029109/7500.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

V Parku Ľ. Štúra pripomína slávneho zvolenského rodáka len prázdny podstavec. MO MS zorganizoval zbierku, vďaka ktorej by sa naň mala dostať nová busta Jozefa Cígera Hronského.

 

Hronského ulica

 

Menom spisovateľa Jozefa Cígera Hronského nazvali jeho rodáci nedlhú ulicu, ktorá smeruje od stanice Zvolen – mesto k nadjazdu. Sú na nej obchody, krčmy, obytné i rodinné domy. Hneď prvý je na predaj. Už dlhší čas je opustený a tak nečudo, že na okraji chodníka a fasády vyrástla statná burina.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aj takto môže vyzerať „kvetinová výzdoba“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Asi o sto metrov ďalej burina „skrášľuje“ celé priestranstvo. Pred niekoľkými rokmi tam stál dom, ktorý sa stal prístreškom ľudí bez domova. Postupne mizli okná i dvere, všetko, čo sa dalo nejakým spôsobom speňažiť či vymeniť za lacné víno. Z dier po oknách sa ozýval spev, okoloidúci chodci sa mohli opájať tradičnými pachmi. Až raz padlo rozhodnutie, prišli ťažké mechanizmy a behom jedného dňa zostali z domu len stopy po základoch. Všetci tí, ktorí bývali na okolí, si vydýchli, no čakali, že na mieste zbúraniska sa azda objaví dom nový, čistý, hodný ulice slávneho spisovateľa. Dodnes sa tak nestalo. A tak vo vegetačnom období na mieste domu vyrastie burina do výšky cez jeden meter, ktorá je ideálnym miestom pre tých, ktorých núdza pritlačí a potrebujú zbaviť svoje telo tekutých i pevných prebytkov. Majiteľ jednej z dvoch garáží, ktoré sú za domom, si vykosil prístup len pred svoje dvere a azda práve on vylepil na stenu plagátik, ktorý varuje, že tá burina je eldorádom hadov. Nuž, vyzerá to tak, že dnešní ľudia už stratili strach pred tými plaziacimi sa tvormi, takže takéto varovanie nie je bohvieako účinné.

 

Čo už? Hronský má vo svojom rodisku jednoducho smolu. A nielen on…

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Burinový záhon na Hronského ulici vo Zvolene 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Výstraha pred hadmi dnes už neúčinkuje.

„Žena za pultom“ by mala deväťdesiat

28.05.2018

Dnes niečo pre televíznych pamätníkov. Medzi najsledovanejšie seriály v 70. rokoch patrila „Žena za pultom“, v ktorej hrala hlavnú úlohu Jiřina Švorcová, ktorá sa narodila pred 90 rokmi, 25. mája 1928. Po absolvovaní pražskej DAMU sa na celé štyri desaťročia upísala Divadlu na Vinohradoch. Kritika najvyššie hodnotila jej postavy v hrách Pavla Kohouta Dobrá [...]

Osud ho zahnal až na „koniec sveta“

22.05.2018

„Osud si ma vybral, aby ma dobre popreháňal“, vyjadril sa Martin Kukučín s jeho príznačným humorom. Väčšinu života prežil v cudzine, no stal sa spisovateľom slovenským. Zomrel pred 90 rokmi, 21. mája 1928, v chorvátskom Pakraci. Oravská dedina Jasenová pod majestátnym Chočom sa môže pochváliť významnými rodákmi. V predošlom blogu som spomenul herca [...]

„Divný Janko“ 20. storočia

21.05.2018

„Borodáč nás učil po javisku chodiť, Jamnický tancovať,“ napísal vo svojich memoároch herec František Zvarík. Herec, režisér, scenárista a pedagóg Ján Jamnický sa narodil pred 110 rokmi, 20. mája 1908. Ján Jamnický pochádzal z rodiny evanjelického farára z oravskej dediny Jasenová, situovanej pod majestátnym Chočom. Nemohol si nevšímať malebnú prírodu [...]

Atény / Sahara / Prach / Akropola /

Atény sa opäť zafarbili do oranžova, prach zo Sahary pohltil aj Akropolu

24.04.2024 13:43

Meteorológ Kostas Laguvardos výhľad z jednej meteorologickej stanice prirovnal k pohľadu na Mars.

europarlament, európsky parlament, eú, vlajky

Mimovládne organizácie píšu do Bruselu, chcú nezávislú a slobodnú RTVS

24.04.2024 13:02

Otvorený list, pod ktorý sa podpísalo viac ako 68-tisíc občanov Slovenska, smeruje poslancom europarlamentu i eurokomisii.

michelko

O zmenách vo Fonde na podporu umenia sa bude hlasovať až budúci štvrtok

24.04.2024 12:18, aktualizované: 13:47

Presunúť hlasovanie zo stredy na budúci týždeň navrhol šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS), ktorý je predkladateľom návrhu novely zákona o FPU.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 114
Celková čítanosť: 495084x
Priemerná čítanosť článkov: 4343x

Autor blogu

Kategórie