Založ si blog

Pavol Marcely – najmladší slovenský generál

Dnes je tomu práve 100 rokov, čo sa narodil vo Zvolene Pavol Marcely. Bol učiteľom, narukoval do armády Slovenskej republiky a zaradil sa medzi našich najvýznamnejších antifašistických bojovníkov.

 

Pavla Marcelyho, zvolenského rodáka (* 26. júna 1914) poslali so slovenskou armádou na východný front, pod Kaukaz, kde 28. januára 1943 prešiel s celou rotou na sovietsku stranu. Stali sa súčasťou 1. československého armádneho zboru v ZSSR pod velením Ludvíka Svobodu. V hodnosti štábneho kapitána sa zúčastnil krvavých bojov o Duklianskych priesmyk. Bolo to v čase, keď sa už bojovalo aj v horách stredného Slovenska, kde sa Slováci postavili na odpor nemeckým okupantom. Pred presilou povstalci a partizáni ustupovali. Potrebovali nielen materiálnu pomoc, ale aj skúsených bojovníkov a veliteľov, ktorí by zabránili preniknúť wehrmachtu do centra povstania. Tou pomocou bola 2. československá paradesantná brigáda, ktorá sa začala presúvať letecky na letisko Tri duby pri Sliači. S presunom sa však začalo až 25. septembra 1944 a hoci sa skúsení, dobre vycvičení vojaci ihneď zapojili do bojov na najzraniteľnejších miestach frontu, nebolo v ich silách zabrániť postupu nepriateľa.

 

Pavol Marcely priletel do vlasti až 15. októbra. Keď nemecké vojská obsadili Banskú Bystricu, ustúpil so svojimi vojakmi do hôr Nízkych Tatier, kde pokračovali v boji. Marcely velil prieskumnej čate, ktorá sa presunula pod Fabovu hoľu nad Tisovcom, kde bol 5. decembra ťažko ranený. Jeho spolubojovníci ho nenechali, dopravili ho do bezpečia, kde sa vyliečil.

 

Po vojne pokračoval Pavol Marcely vo vojenskej kariére a v roku 1950 mu udelili hodnosť generálmajora. Stal sa tak podľa dostupných údajov najmladším slovenským generálom, keďže v deň, keď si mohol na plecia pripnúť generálske výložky mal len 36 rokov, 3 mesiace a 5 dní.

 

V roku 1953 odišiel Pavol Marcely do zálohy, stal sa predsedom Slovenského štatistického úradu, v roku 1959 sa vrátil k pedagogickej práci, v rokoch 1968 – 71 bol vojenským atašé na československom veľvyslanectve v Belehrade. V novinách a časopisoch publikoval svoje spomienky na 2. svetovú vojnu a SNP, ako aj odborné články. Zomrel v Piešťanoch 17. októbra 1980.

„Žena za pultom“ by mala deväťdesiat

28.05.2018

Dnes niečo pre televíznych pamätníkov. Medzi najsledovanejšie seriály v 70. rokoch patrila „Žena za pultom“, v ktorej hrala hlavnú úlohu Jiřina Švorcová, ktorá sa narodila pred 90 rokmi, 25. mája 1928. Po absolvovaní pražskej DAMU sa na celé štyri desaťročia upísala Divadlu na Vinohradoch. Kritika najvyššie hodnotila jej postavy v hrách Pavla Kohouta Dobrá [...]

Osud ho zahnal až na „koniec sveta“

22.05.2018

„Osud si ma vybral, aby ma dobre popreháňal“, vyjadril sa Martin Kukučín s jeho príznačným humorom. Väčšinu života prežil v cudzine, no stal sa spisovateľom slovenským. Zomrel pred 90 rokmi, 21. mája 1928, v chorvátskom Pakraci. Oravská dedina Jasenová pod majestátnym Chočom sa môže pochváliť významnými rodákmi. V predošlom blogu som spomenul herca [...]

„Divný Janko“ 20. storočia

21.05.2018

„Borodáč nás učil po javisku chodiť, Jamnický tancovať,“ napísal vo svojich memoároch herec František Zvarík. Herec, režisér, scenárista a pedagóg Ján Jamnický sa narodil pred 110 rokmi, 20. mája 1908. Ján Jamnický pochádzal z rodiny evanjelického farára z oravskej dediny Jasenová, situovanej pod majestátnym Chočom. Nemohol si nevšímať malebnú prírodu [...]

Moulin Rouge

Vrtuľa legendárneho mlyna na streche kabaretu Moulin Rouge v Paríži sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 114
Celková čítanosť: 495160x
Priemerná čítanosť článkov: 4344x

Autor blogu

Kategórie