Založ si blog

Zvolen – futbalové mesto?

Nebude to dnes iba o futbale, ako naznačuje titulok, ale aj a predvolebnej kampani, i o drahom akoby plnení sľubov.

 

Zvolen je jedným z tých „šťastných“ miest, ktorým sa ušli peniaze na rekonštrukciu futbalového štadióna v rámci projektu Slovenského futbalového zväzu na rozvoj futbalu v rokoch 2011 – 2014. Po prestavbe má mať kapacitu 3 370 divákov. Aj sám primátor mesta Miroslav Kusein vo svojom celostránkovom propagačnom článku v schránkových Našich novinkách to vníma ako veľký úspech, ako významný príspevok k rozvoju aktivít občanov mesta. Boha jeho, to bude tlačenica, keď tam zvolenský mančaft bude hrať s Repišťom, Hrochoťou, Kremničkou a inými exotickými klubmi. Vyzerá to tak, že aby som sa tam dostal, mal by som si už s predstihom kúpiť permanentku, veď bolo by hriechom nechať si ujsť taký trhák, ako je derby s Kováčovou, či nebodaj s Lieskovcom.

 

Zvolen má bohatú futbalovú tradíciu a hoci v súčasnosti je v ňom jednotkou hokej, nevylučujem, že časom sa zvolenský futbal dostane až do najvyššieho slovenského levelu, no ani v takom prípade nepredpokladám, že návštevnosť dosiahne plánovanú kapacitu. Ale ktovie? Možno som len príliš pesimisticky naladený, možno sa u nás udomácni americký futbal, alebo sa vrátime k spartakiádam. To prvé ma nenadchlo, to druhé áno – najmä tie húfy cvičeniek – ale to som bol o pár kíl mladší.

 

Je naozaj neskutočné, ako sa v súčasnosti – teda po novembri 1989 – rozhadzujú peniaze zo štátnej kasy. Príklady by sme našli vari v každom meste a dedine, česť tým výnimkám, ktoré toto moje tvrdenie nepotvrdzujú.

 

Ale zostanem vo Zvolene. Už viac ako desať rokov straší na Laniciach rozostavané „koloseum“ (mimochodom – chránené kamerami!), ktoré sa už stáva pomaly rovnakou historickou pamiatkou ako slávny Pustý hrad. Nuž, keby takýmto spôsobom ako novodobí budovatelia nášho mesta staval pred siedmimi storočiami magister rytier Donč, asi by sme nemali kvôli čomu šliapať na hradný vrch.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pohľad na nedostavanú halu z Pustého hradu

 

Nápad vybudovať vo Zvolene polyfunkčnú halu sa zrodil krátko po voľbách do NR SR v roku 1998. Ako aktívny redaktor regionálnych novín som bol pri tom, keď s nápadom predstúpili pred novinárov vtedajší minister školstva Milan Ftáčnik a vtedajší primátor Zvolena Vladimír Maňka. Teraz sa – samozrejme (?) – od tejto myšlienky dištancujú. Nečudo, nezapadá do ich predstáv o budovaní krajších zajtrajškov. Buď sa projektant sekol pri plánoch vo výpočte nákladov, alebo ich niekto úmyselne skresal tak, aby sa začalo stavať a potom sa to už nejako „dotiahne“, alebo… Podstatné je, že po krátkej intenzívnej výstavbe sa finančný tok zastavil a stavba sa stala maškrtou pre zub času. Podľa poslednej informácie, ktorá sa mi dostala do uší vari pred rokom, sa má „hala“ zmeniť na univerzitné laboratóriá. No, možno… Až naprší do štátnej kasy a tá rýchlo nevyschne. Už som viackrát napísal, že ako občan Zvolena (síce z pohľadu dnešných mocných občan nižšej kategórie – nižšej kasty, ale stále občan) si viem predstaviť, aby sa toto monštrum dokončilo na spôsob veľkého polyfunkčného nezakrytého priestoru pre športové a kultúrne vyžitie Zvolenčanov. Pravda, z pohľadu súčasných budovateľov mesta je asi výhodnejšie pestovať tam burinu a sledovať jej rast kamerami.

 

„Koloseum“ na Laniciach však nie je jedinou pamiatkou vskutku „historickou“ na území mesta. Ďalšie by sme našli napríklad na Borovej hore a na Podborovej. Ale tie nie sú až tak na očiach. Pri štipke dobrej vôle už tam tie strašiaky nemuseli byť.

 

O tomto však dnes, keď sa Zvolenčanom bude prihovárať pán Vladimír Maňka, opätovne sa uchádzajúci o miesto v Európskom parlamente, zrejme nepočujeme ani mäkké f. Dôležitejšie budú reči o úspechoch, o ružových zajtrajškoch v meste (v krajine), kde „zajtra už znamená včera“, a najdôležitejšie bude Desmod.

 

Všetky takéto predvolebné „spoločenské“ akcie mi smrdia tým, čomu sa zvykne hovoriť malomeštiactvo. Nech to stojí, čo to stojí, len aby sme sa mohli (som sa mohol) ukázať, čo si môžeme (môžem) dovoliť. Po Diabolských husliach, ktoré rozohrajú žilky Zvolenčanov o 15. hodine, ako „predskokanov“ ponúkajú organizátori mítingu na veľkoplošnej obrazovke našich hokejistov v zápase s Dánskom, sľubujúc veľké víťazstvo. Citujem z plagátu (aj s gramatickou chybou): „Naše hokejové víťazstvo na najväčšom námestí v strednej Európe si vychutnáte lepšie, ako kdekoľvek inde.“ Nuž, už teraz môžem napísať, že v tom sa akomak sekli. Alebo naznačili, ako asi chutí takéto „víťazstvo“? Napokon – ale to je len môj osobný názor -pán Maňka by si u bežných Zvolenčanov viac ako Desmodom šplhol, keby im rozdával po vrecku zemiakov… Taký krumpľový balíček by mohol v dnešnej dobe vo voľbách zabrať.

 

Ale čo už? Verní budú nadšení, pridajú sa tí, ktorí čakajú, že sa im ujde aspoň obhryzená kosť, a tí ostatní, ktorých dnešní mocní nepokladajú za seberovných, môžu len z diaľky pozerať, ako sa páni zabávajú.

 

Ale aby som len neohováral, tak musím napísať, že vo Zvolene sa aj naozaj stavia a rekonštruuje. Parádnou sa stáva v týchto dňoch Štúrova ulica. Klobúk dolu pred stavbármi, vidieť za nimi kus peknej roboty a v tejto chvíli ma ani tak nezaujíma, koľko to stojí, alebo bude stáť. Beztak sa v tejto vysokej stavbárskej matematike nevyznám.

 

Diskutabilný je však zmysel a najmä cena nového priestoru pre fitnes v parku na Laniciach. Je to paráda, teda najmä cena: 11 533 €!

 

IMAG2150

 

To, že mesto do toho dalo len niečo cez 2 000 € a viac ako 9 000 € uhradila nadácia Vaše zdravie, nepokladám za podstatné. To, že meno nadácie sa zhoduje s názvom organizácie, ktorá pred niekoľkými rokmi vlastnila zvolenskú nemocnicu, je možno náhoda. Alebo aj v tomto prípade platí, že z cudzieho pacienta krv netečie? Dostal som však aj dobrú radu, aby som najprv dokázal, že to niekto dokáže urobiť lacnejšie a až potom aby som kritizoval. Nuž, určite sa pri tomto riadim viac sedliackym rozumom a sedliackymi počtami ako drahými (a neraz nezmyselnými) certifikátmi. (Napokon, v dnešnej dobe sme už takí vyspelí, že sa nájdu fondy, ktoré zaplatia aktivistom, aby naučili deti, ba i dospelých, takú prenáramne náročnú vec, akou je umývanie rúk. Aj na to sme schopní vymyslieť certifikáty.) Majiteľ firmy, ktorá sa zaoberá výrobou detských ihrísk, mi potvrdil, že sa to dá urobiť za štvrtinu, maximálne za polovicu uvedenej sumy, a to so všetkými certifikátmi. Meno si zverejniť nepraje. Chápem ho. Dodáva svoje výrobky pre mestá a obce, nie je vylúčené, že aj pre Zvolen, a na dnešnom Slovensku je to tak, že ak si otvoríš zobák, čaká ťa len jedno – prídeš o chleba, dostaneš jasno najavo, kto je v tejto gubernii pánom.

„Žena za pultom“ by mala deväťdesiat

28.05.2018

Dnes niečo pre televíznych pamätníkov. Medzi najsledovanejšie seriály v 70. rokoch patrila „Žena za pultom“, v ktorej hrala hlavnú úlohu Jiřina Švorcová, ktorá sa narodila pred 90 rokmi, 25. mája 1928. Po absolvovaní pražskej DAMU sa na celé štyri desaťročia upísala Divadlu na Vinohradoch. Kritika najvyššie hodnotila jej postavy v hrách Pavla Kohouta Dobrá [...]

Osud ho zahnal až na „koniec sveta“

22.05.2018

„Osud si ma vybral, aby ma dobre popreháňal“, vyjadril sa Martin Kukučín s jeho príznačným humorom. Väčšinu života prežil v cudzine, no stal sa spisovateľom slovenským. Zomrel pred 90 rokmi, 21. mája 1928, v chorvátskom Pakraci. Oravská dedina Jasenová pod majestátnym Chočom sa môže pochváliť významnými rodákmi. V predošlom blogu som spomenul herca [...]

„Divný Janko“ 20. storočia

21.05.2018

„Borodáč nás učil po javisku chodiť, Jamnický tancovať,“ napísal vo svojich memoároch herec František Zvarík. Herec, režisér, scenárista a pedagóg Ján Jamnický sa narodil pred 110 rokmi, 20. mája 1908. Ján Jamnický pochádzal z rodiny evanjelického farára z oravskej dediny Jasenová, situovanej pod majestátnym Chočom. Nemohol si nevšímať malebnú prírodu [...]

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 114
Celková čítanosť: 495192x
Priemerná čítanosť článkov: 4344x

Autor blogu

Kategórie