Založ si blog

Vraždy zamietnuté pod koberec

Ján Ducký. Spomenul si dnes naňho niekto okrem jeho blízkych? Práve dnes by totiž oslavoval sedemdesiatku. Narodil sa 30. januára 1944 v Lehote pod Vtáčnikom.

 

Podľa informácií, ktoré som si „vygooglil“, ekonóm Ján Ducký už od roku 1983 pôsobil na ministerstve priemyslu Slovenskej socialistickej republiky a jeho kariéra vyvrcholila v desaťročí po novembrovom prevrate. Dostal sa do ministerského kresla vo vláde národného porozumenia a potom ešte dvakrát ako jeden z najbližších spolupracovníkov Vladimíra Mečiara. V roku 1996 vymenil ministerský post za zrejme lukratívnejšie miesto generálneho riaditeľa Slovenského plynárenského priemyslu. Po porážke HZDS vo voľbách v roku 1998 musel z neho odísť. Prišiel 11. január 1999. Na tento deň ohlásil tlačovku, na ktorej sa mal vyjadriť k rôznym obvineniam, ktoré sa spájali s jeho šéfovaním v SPP, ale aj s mečiarovskou privatizačnou rabovačkou. Nikto od neho však už nič nepočul. Ani nemohol. Do éteru sa rozletela správa o jeho zavraždení. Neznámy vrah si naňho počkal vo vchodovej časti domu, v ktorom Ducký býval, a štyrikrát naňho vystrelil z pištole.

 

Po tejto tragickej udalosti vyšli najavo informácie o tajomných zmenkách. Tie sa v médiách spomínali aj ako možný motív ďalšej vraždy. Večer 9. novembra 2010 vo vile v Limbachu niekto neznámy zastrelil právnika Ernesta Valka. Ani jedna z vrážd nebola doteraz vyšetrená, pričom od prvej ubehlo už priam neskutočných 15 rokov, od druhej „len“ tri roky. Nehovoriac o vražde Roberta Remiáša, o ktorej sa už nikto pravdu nedozvie. Ale zrejme to isté môžem napísať aj o dvoch spomenutých vraždách, hoci sa na ne nevzťahuje žiadna amnestia.

 

V súvislosti s Duckého vraždou sa dostal za mreže Ukrajinec Oleg, vtedy T., teraz K., ale súd ho pustil na slobodu, mohol sa vrátiť do svojej vlasti a ženbou si zmenil priezvisko. Zdá sa síce, že z toho úplne nevyviazol, no na cestu na Slovensku, kde by sa mal postaviť znova pred sudcu, vraj nemá peniaze. Ktovie? Napadlo mi, že by poňho mohli poslať vládny špeciál… Nečudoval by som sa, keby bol v prvých radoch bojovníkov na kyjevskom fronte. Možno mu ani nezáleží, na čej strane, hlavne, aby si vybil energiu, zostal „čistým“ a prípadne aj na tom niečo zarobil.

 

Tie posledné vety sú len také moje vízie. Ale na dnešnom Slovensku sa takmer denne môžeme presviedčať, že nič nie je nemožné. Až na takú „maličkosť“, ako je napríklad vyšetrenie vrážd alebo miliónových podvodov. Beda však chudákovi, ktorý v obchode ukradne syr a dva rožky! Policajti a súdy s ním urobia krátky proces a majú o pozitívny bodík viac. A niekedy stačí, aby sa traja – štyria vplyvní ľudkovia pri pive alebo skôr pri dobrom vínku dohodli a dokážu strpčiť život tomu, kto sa im z takej alebo onakej príčiny znepáči. Túto poslednú vetu som vôbec nenapísal náhodou. Zakladá sa na osobnej skúsenosti. Otvárať zobák a vypustiť z neho korenistejšie slová, či nebodaj ich napísať na papier, to je dnes na Slovensku horšie ako vražda.

 

Ale táto téma – to nie je moja parketa. Nemôžem však mlčať, keď vidím a cítim, že v tejto našej malej krajinke niečo poriadne smrdí. A tak sa len pýtam a možno vyzývam všetkých zodpovedných (alebo by aspoň takými mali byť), aby konečne boli chlapmi a povedali ľuďom pravdu. Tým zavraždeným to už život nevráti, ale určite by sa tým trošku v tej našej gubernii vyvetralo. Pravda, mnohí okolo mňa hovorili a hovoria: Tak im treba! Mafiánom! Dovolím si nesúhlasiť. Každá vražda je odsúdeniahodná.

„Žena za pultom“ by mala deväťdesiat

28.05.2018

Dnes niečo pre televíznych pamätníkov. Medzi najsledovanejšie seriály v 70. rokoch patrila „Žena za pultom“, v ktorej hrala hlavnú úlohu Jiřina Švorcová, ktorá sa narodila pred 90 rokmi, 25. mája 1928. Po absolvovaní pražskej DAMU sa na celé štyri desaťročia upísala Divadlu na Vinohradoch. Kritika najvyššie hodnotila jej postavy v hrách Pavla Kohouta Dobrá [...]

Osud ho zahnal až na „koniec sveta“

22.05.2018

„Osud si ma vybral, aby ma dobre popreháňal“, vyjadril sa Martin Kukučín s jeho príznačným humorom. Väčšinu života prežil v cudzine, no stal sa spisovateľom slovenským. Zomrel pred 90 rokmi, 21. mája 1928, v chorvátskom Pakraci. Oravská dedina Jasenová pod majestátnym Chočom sa môže pochváliť významnými rodákmi. V predošlom blogu som spomenul herca [...]

„Divný Janko“ 20. storočia

21.05.2018

„Borodáč nás učil po javisku chodiť, Jamnický tancovať,“ napísal vo svojich memoároch herec František Zvarík. Herec, režisér, scenárista a pedagóg Ján Jamnický sa narodil pred 110 rokmi, 20. mája 1908. Ján Jamnický pochádzal z rodiny evanjelického farára z oravskej dediny Jasenová, situovanej pod majestátnym Chočom. Nemohol si nevšímať malebnú prírodu [...]

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 114
Celková čítanosť: 492848x
Priemerná čítanosť článkov: 4323x

Autor blogu

Kategórie