Založ si blog

Prostredný z Čajakovcov vyrástol v rodine otca slovenských povestí

Pred 150 rokmi, 19. decembra 1863, sa narodil v Liptovskom Jáne spisovateľ Ján Čajak.

 

Spisovateľ Ján Čajak. Boli traja tohto mena. Toho najstaršieho zvykneme menovať aj Janko. Odišiel predčasne z tohto sveta a jeho syna vychovával Pavol Dobšinský.

 

Najstarší z rodu Čajakovcov

 

Najstarší zo spisovateľskej rodiny pochádzal z dnes už zatopenej dediny Paludza, kde sa narodil 5. januára 1830. Po štúdiách teológie vo Viedni sa usadil v Liptovskom Jáne, najprv ako učiteľ u Martina Sentivániho, od roku 1860 ako evanjelický farár. Tam si doviedol aj svoju manželku, o 13 rokov mladšiu Adelku, dcéru farára Samuela Medveckého z Veľkej, dnes Zvolenskej Slatiny, staršiu sestru spisovateľky Terézie Vansovej.

Veršoval už počas štúdií na lýceu v Levoči, kde študoval v revolučných, štúrovských časoch 1845 – 48, a kde sa stretol s o dva roky starším Pavlom Dobšinským. Ani jeden z nich vtedy nemohol tušiť, ako ich v blízkej budúcnosti spojí niť osudu.

Jánovi Čajakovi sudičky nedali dlhý život. Zomrel 4. februára 1867, teda ako 37-ročný, zanechajúc trojročnú polosirotu. V tom čase bol už vdovcom jeho priateľ zo študentských čias Pavol Dobšinský. Ujal sa vdovy i jej malého syna a priviedol si ich na drienčanskú faru. Pamiatku jej prvého manžela si uctil tým, že zozbieral básne, roztratené v najrôznejších časopisoch a zborníkoch a v jeho pozostalosti, a vydal ich v roku 1875 pod prostým názvom Básne Janka Čajaka. „Z jeho poézie usmieva sa Liptov, rodinný kozub, no napokon zosmutnela v chorobe dlhotrvanlivej,“ napísal k skromnému literárnemu odkazu Jána Čajaka literárny historik Štefan Krčméry.

 

Prostredný z rodu Čajakovcov

 

Janko našiel v otčimovi Pavlovi Dobšinskom naozaj dobrého a starostlivého otca. Dal mu výchovu, základ vzdelania, i úctu k slovenskému národu, ktorý hájil do tej miery, že ho neraz označili za nebezpečného pansláva, čo viedlo k jeho vylúčeniu z učiteľskej prípravky v Lučenci i z teologických štúdií v Bratislave. Aj otčim sa mu pominul v relatívne mladom veku 57 rokov. Mladý Čajak zložil v roku 1889 učiteľské skúšky na štátnej učiteľskej prípravke v Kláštore pod Znievom, po nich štyri roky učil v Kráľovej Lehote. V roku 1893 sa rozhodol pre život na Dolnej zemi, najprv v Selenči a od roku 1899 v Báčskom Petrovci.

Ján Čajak sa stal ústrednou osobnosťou v kultúrnom a osvetovom živote vojvodinských Slovákov. Ako spisovateľ sa predstavil pomerne neskoro, ako 40-ročný, keď Národné noviny uverejnili jeho poviedku Pred oltárom. Bol to preňho významný impulz, nasledovali ďalšie prózy, ktorých námety nachádzal vo svojom okolí, ale vracal sa pre ne v reminiscenciách aj do čias detstva a mladosti. Pod rôznymi pseudonymami (Aliquis, Ján Drienčanský, Michal Kopanický, Nihil, Pozorovateľ, Strýčko Ján) uverejňoval nielen anekdotické príbehy a žánrové obrázky, ale aj didaktické prózy, v ktorých poukazoval na najrôznejšie spoločenské problémy a hľadal z nich východisko. Vrcholom jeho spisovateľského snaženia je román Rodina Rovesných, ktorý vyšiel v roku 1909.

Počas 1. svetovej vojny sa dostal do internačného tábora. Spomienky naň zachytil v Zápiskoch z rukojemstva (1923). Po vojne sa významne podieľal na budovaní kultúrnych inštitúcií Slovákov v podmienkach nového štátu – Juhoslávie. Zomrel 29. mája 1944.

 

Najmladší z rodu

 

18. júla 1897 sa v Selenči narodil Jánovi Čajakovi syn, ktorý po otcovi a starom otcovi zdedil nielen meno, ale aj spisovateľské nadanie. Aj on študoval teológiu a pedagogiku, učil dejepis a slovenčinu na slovenskom gymnáziu v Báčskom Petrovci, v roku 1944 sa presťahoval na Slovensko, kde väčšinu svojho profesijného života venoval redakčnej práci.

S literárnou aktivitou začal podstatne skôr ako jeho otec. V dolnozemských časopisoch publikoval najmä humoristicky ladené poviedky, ktoré neskôr zhrnul do zbierky Dumný briežok. Jeho najznámejšou prózou je Zypa Cupák, literárna kritika však vyzdvihuje najmä jeho historický román V zajatí na Holíčskom hrade, v ktorom sa vracia k udalostiam v Uhorsku na prelome 16. a 17. stor.

Literárnu prácu Jána Čajaka ocenili v roku 1972 titulom Zaslúžilý umelec. Zomrel v Bratislave 3. júla 1982.

 

Nezabudneme ani na Adelku

 

Najmladší z rodu Čajakovcov bol síce jediným synom, ale mal tri sestry, z nich sa učiteľskému a redakčnému povolaniu venovala Adela, ktorá sa narodila v Báčskom Petrovci 25. apríla 1901. Vydala sa za evanjelického farára Mirka Petroviča, s ktorým mala dvoch synov. Bola učiteľkou, neskôr redaktorkou. V dolnozemských časopisoch Svit a Náš život uverejňovala nielen články, ale aj básne, poviedky a novely. V mladých letách sa pokúsila o dramatickú spisbu veselohrou Zbohom, pán profesor a drámou Mesiac na nebi, ktoré nacvičili divadelní ochotníci v Petrovci. V roku 1943 vyšiel knižne jej román Inžinier Hora. Všíma si v ňom sociálne problémy baníkov. Ďalší rozsiahly román s motívmi antifašistického zápasu v Juhoslávii zostal v rukopise. Vydala aj tri knižky rozprávok a moralizátorských poviedok pre deti. Zomrela v Bratislave 5. mája 1976.

 

So spisovateľkou rodinou Čajakovcov sa môžeme zoznámiť v pamätnej izbe v Liptovskom Jáne.

„Žena za pultom“ by mala deväťdesiat

28.05.2018

Dnes niečo pre televíznych pamätníkov. Medzi najsledovanejšie seriály v 70. rokoch patrila „Žena za pultom“, v ktorej hrala hlavnú úlohu Jiřina Švorcová, ktorá sa narodila pred 90 rokmi, 25. mája 1928. Po absolvovaní pražskej DAMU sa na celé štyri desaťročia upísala Divadlu na Vinohradoch. Kritika najvyššie hodnotila jej postavy v hrách Pavla Kohouta Dobrá [...]

Osud ho zahnal až na „koniec sveta“

22.05.2018

„Osud si ma vybral, aby ma dobre popreháňal“, vyjadril sa Martin Kukučín s jeho príznačným humorom. Väčšinu života prežil v cudzine, no stal sa spisovateľom slovenským. Zomrel pred 90 rokmi, 21. mája 1928, v chorvátskom Pakraci. Oravská dedina Jasenová pod majestátnym Chočom sa môže pochváliť významnými rodákmi. V predošlom blogu som spomenul herca [...]

„Divný Janko“ 20. storočia

21.05.2018

„Borodáč nás učil po javisku chodiť, Jamnický tancovať,“ napísal vo svojich memoároch herec František Zvarík. Herec, režisér, scenárista a pedagóg Ján Jamnický sa narodil pred 110 rokmi, 20. mája 1908. Ján Jamnický pochádzal z rodiny evanjelického farára z oravskej dediny Jasenová, situovanej pod majestátnym Chočom. Nemohol si nevšímať malebnú prírodu [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 114
Celková čítanosť: 495166x
Priemerná čítanosť článkov: 4344x

Autor blogu

Kategórie