Založ si blog

Predbežná správa z dlhodobého, chvíľami triezveho výskumu

Dlhodobým, chvíľami triezvym výskumom som prišiel na to, že my na tom našom milom, na korupciu bohatom a na slušné medziľudské vzťahy chudobnom Slovensku, absolútne nedostatočne využívame dary našej prírody.

 

Určite chcete, aby som vám dal nejaký príklad. Takže napríklad…

 

Čo tak zriadiť Inštitút bútľavej alebo dutej vŕby? Skvele by nahradil mnohé naše úrady. Také vŕby by boli estetickejšie, zdravšie a lacnejšie ako mnohé verejno-právne, neraz až nesvojprávne inštitúcie, boli by nádherným doplnkom mestských a prímestských parkov… Viem, viem, niektoré vŕby by boli z toho veľmi smutné, ale v rámci zachovania rovnováhy v prírode by sme vysadili aj také, ktorým by sme rozprávali pikošky, kto s kým, kedy, kde, ako, prečo a za čo… Takýto inštitút by ochránil aj stále početnejších posvätených spovedníkov, a to nielen od návalu práce, ktorá ich oberá o čas na bezstarostné rozjímanie v mene spásy našich duší, ale najmä od pokušenia, keď sa im prídu zveriť večné panny so svojím prvým hriechom.

 

Sadenie bútľavých vŕb by vynikajúco nahradilo obľúbené sadenie lipiek a dubčekov… Samozrejme, chcelo by to ešte urobiť seriózny výskum o vplyve sadenia týchto drevín na ľudové masy, eventuálne na mentálny stav populácie a jej vodcov zvlášť. Okrem bútľavých vŕb by som odporúčal sadil aj liesky. Okrem toho, že by v ich orieškoch mohli novodobé Popolušky hľadať črievičky, zlaté šaty, najmodernejšie tablety, antikoncepčné tabletky a iné veci nevyhnutné pre holú existenciu, čím by romanticky a zdravo nahradili inštitút „Modré z neba“, v praktickom živote by sa uplatnili aj lieskové palice, a to nielen vo fazuľovom záhone. Ukazuje sa, že naši starí rodičia a ľudová alchýmia mali pravdu, keď tvrdili, že liesková masť je vynikajúci výživný doplnok, ktorý podporuje chuť do práce a rozvíja myslenie, pričom formuje najmä zadné časti tela.

 

Nepodcenil by som však ani sadenie spomínaných dubčekov a lipiek. Takmer štvrťstoročným výskumom sa môjmu tímu, zloženému z budúcich bezdomovcov, podarilo zistiť, že aj z dubčeka môže vyrásť poriadny dubisko. Neosvedčilo sa však polievať ho drienkovicou.

 

Neosvedčilo sa ani sadenie umelých stromčekov. Napriek intenzívnemu polievaniu nezarodili zlatými jablkami.

 

Čo sa týka lipiek, sebakriticky musím priznať, že napriek najväčšej snahe sa mi zatiaľ nepodarilo ani potvrdiť, ani vyvrátiť tvrdenie jednej ľudovej pesničky, že vraj „pod lipkou zelenou jedna mala dve…“ Sľubujem, že v tomto výskume budem pokračovať, pravda pomoc ochotných mužov a ešte ochotnejších žien je v tomto prípade viac ako žiaduca. Skorumpované eurofondy, žiaľ, ani v tomto smere nie sú všeliekom.

 

Toľko zatiaľ predbežná správa z chvíľami triezveho výskumu… Viac v knihe, ktorá vyjde, až bude zrúbaný nielen posledný strom, ale aj posledný vydavateľ.

„Žena za pultom“ by mala deväťdesiat

28.05.2018

Dnes niečo pre televíznych pamätníkov. Medzi najsledovanejšie seriály v 70. rokoch patrila „Žena za pultom“, v ktorej hrala hlavnú úlohu Jiřina Švorcová, ktorá sa narodila pred 90 rokmi, 25. mája 1928. Po absolvovaní pražskej DAMU sa na celé štyri desaťročia upísala Divadlu na Vinohradoch. Kritika najvyššie hodnotila jej postavy v hrách Pavla Kohouta Dobrá [...]

Osud ho zahnal až na „koniec sveta“

22.05.2018

„Osud si ma vybral, aby ma dobre popreháňal“, vyjadril sa Martin Kukučín s jeho príznačným humorom. Väčšinu života prežil v cudzine, no stal sa spisovateľom slovenským. Zomrel pred 90 rokmi, 21. mája 1928, v chorvátskom Pakraci. Oravská dedina Jasenová pod majestátnym Chočom sa môže pochváliť významnými rodákmi. V predošlom blogu som spomenul herca [...]

„Divný Janko“ 20. storočia

21.05.2018

„Borodáč nás učil po javisku chodiť, Jamnický tancovať,“ napísal vo svojich memoároch herec František Zvarík. Herec, režisér, scenárista a pedagóg Ján Jamnický sa narodil pred 110 rokmi, 20. mája 1908. Ján Jamnický pochádzal z rodiny evanjelického farára z oravskej dediny Jasenová, situovanej pod majestátnym Chočom. Nemohol si nevšímať malebnú prírodu [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 114
Celková čítanosť: 492884x
Priemerná čítanosť článkov: 4324x

Autor blogu

Kategórie