Založ si blog

Prečo nepomôcť tým, u ktorých je zrnko nádeje, že tú pomoc vrátia?

 

 

 

Tvar

 

Dovolím si odcitovať jeden odsek z monografie Zvolena, ktorá vyšla v máji tohto roku pri príležitosti osláv 770. výročia obnovenia mestských práv:

 

„Do umelecko-kultúrneho diania v meste zasiahol i scénograf a výtvarník Rastislav Bohuš, narodený v roku 1948 v Galante. Jeho umelecká kariéra bola už od počiatku spätá predovšetkým s Divadlom Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene, kde nastúpil po ukončení štúdia scénografie na Vysokej škole múzických umení v Bratislave (VŠMU). V tých časoch sa venoval okrem scénografie aj plagátovej tvorbe a voľnej figurálnej maľbe. Východiskom pre Bohušovu maliarsku tvorbu je snová realita. Jeho dielo pôsobí expresívne, o čom svedčí napríklad aj séria diel, ktorých základom sú použité aj nájdené predmety. Jednou z posledných prezentácií jeho maliarskej tvorby bola výstava Úrodný zber, ktorá sa konala pri príležitosti Víkendu atraktívneho divadla v roku 2007 vo Zvolene, v priestoroch DK ŽSR.“

 

V monografii je aj odkaz na internetovú stránku, kde môžeme uvidieť Bohušovo dielo: http://jah.onxshop.com/friends/rasto-bohus. Z nej sú aj tieto ukážky: Tvár a Muzikanti 2008.

 

 

muzikanti2008

 

Umelec – opilec a bezdomovec

 

Hoci som relatívne starý Zvolenčan, Rasťovo meno mi dlho nič nehovorilo. Pred 15 rokmi som ho s prekvapením objavil v kalendári významných slovenských osobností vo vtedy vychádzajúcom denníku Slovenská republika. Prekvapilo ma to preto, lebo som ho už vtedy poznal tak ako väčšina Zvolenčanov: ako opilca a bezdomovca.

 

Nepoznám príčinu, prečo sa Rasťo spustil, prečo takto dopadol. Neskúmal som to. Občas som sa s ním stretol, pozdravili sme sa, to bolo všetko. Najčastejšie v jednej zvolenskej vinotéke, v ktorej patril Rasťo k „inventáru“, kde si s dovolením majiteľa podriemal. V ostatnom čase som ho vídaval prespávať na lavičke na malej stanici, alebo na pokrovci, ktorý si natiahol pred jedným butikom na frekventovanej Hviezdoslavovej ulici. Nerobilo mu problém spať tam aj za bieleho dňa.

 

Nemôžem posúdiť, koľko viny nesie Rasťo na svojom postavení sám, a aký na to mali vplyv vonkajšie okolnosti. Nepatrím však k tým ľuďom, ktorí tvrdia, že každý si je tvorcom svojho šťastia alebo nešťastia. Povahy ľudí sú rôzne: niekto sa dokáže preniesť cez problémy mávnutím ruky a s úsmevom, niekto bez pomoci iného človeka nedokáže prekonať ani najmenšiu prekážku. Žiaľ, v dnešnej ľudskej grupe je to tak, že ak človek padá, vtedy sa ho snažia zbaviť tí, na ktorých sa hoci len podvedome spolieha: rodina, priatelia… Ba stáva sa pravý opak: z priateľov sa stávajú ľudia, ktorí sa na páde iných snažia dokázať svoju „veľkosť“, pritom si neuvedomujú, že tým dokazujú len svoju malosť.

 

(V tejto súvislosti mi napadlo, že sme vlastne to staré mušketierske „Všetci za jedného, jeden za všetkých“ upravili a ušili na dnešnú dobu: „Jeden za všetkých, všetci na jedného“.)

 

Prečo nepomôcť?

 

Keď už dávame milióny eur ľuďom, ktorí sú naozaj neprispôsobiví písaným i nepísaným zákonom, ktorých jediným životným cieľom je plodenie ďalších neprispôsobivých a cicanie peňazí zo spoločnej kasy, do ktorej neprispejú ani centíkom, mohli by sme nájsť aj spôsoby a financie, aby sme pomohli takým ľuďom, ako je Rasťo, teda takým, ktorí boli a mohli by byť aj naďalej na osoh celej spoločnosti, ktorí by tie vynaložené prostriedky dokázali vrátiť.

 

Uvedomujem si, že to vôbec nie je jednoduché. Na Rasťovi bolo úplne evidentné, že sa s týmto svojím údelom zmieril a nenachádzal v sebe ani štipku sily niečo na tom zmeniť, až som mal z neho pocit, že mu to práve takto vyhovuje. Aspoň navonok nedával na sebe znať, že sa trápi. Otázne je, čo sa dialo a deje v jeho vnútri.

 

Možno si dáte otázku, prečo som Rasťovi nepomohol napríklad práve ja. Nuž, hlavne preto, že moja situácia je takisto kritická, ale bojujem ďalej. So sebou, i s neprajnosťou okolia. Hoci je to pre mňa úplne cudzí človek, predsa len si vyčítam, že som tento článok nenapísal skôr. Možno by zareagoval niekto schopnejší.

 

Nedávno Rasťa niekto zbil. Nepoznám dôvod, ani bitkárov. Nepoznám podrobnejšie jeho povahu, ale vnímal som ho ako nekonfliktný typ. Podľa informácií tých, ktorí sa s ním stretávali pravidelne, po prepustení z nemocnice žije v domove dôchodcov v Hriňovej.

 

P.S.

 

Ospravedlňujem sa všetkým, ak nebudem hneď reagovať na prípadné otázky v diskusii, ale môj čas, ktorý môžem venovať internetu, je limitovaný.

„Žena za pultom“ by mala deväťdesiat

28.05.2018

Dnes niečo pre televíznych pamätníkov. Medzi najsledovanejšie seriály v 70. rokoch patrila „Žena za pultom“, v ktorej hrala hlavnú úlohu Jiřina Švorcová, ktorá sa narodila pred 90 rokmi, 25. mája 1928. Po absolvovaní pražskej DAMU sa na celé štyri desaťročia upísala Divadlu na Vinohradoch. Kritika najvyššie hodnotila jej postavy v hrách Pavla Kohouta Dobrá [...]

Osud ho zahnal až na „koniec sveta“

22.05.2018

„Osud si ma vybral, aby ma dobre popreháňal“, vyjadril sa Martin Kukučín s jeho príznačným humorom. Väčšinu života prežil v cudzine, no stal sa spisovateľom slovenským. Zomrel pred 90 rokmi, 21. mája 1928, v chorvátskom Pakraci. Oravská dedina Jasenová pod majestátnym Chočom sa môže pochváliť významnými rodákmi. V predošlom blogu som spomenul herca [...]

„Divný Janko“ 20. storočia

21.05.2018

„Borodáč nás učil po javisku chodiť, Jamnický tancovať,“ napísal vo svojich memoároch herec František Zvarík. Herec, režisér, scenárista a pedagóg Ján Jamnický sa narodil pred 110 rokmi, 20. mája 1908. Ján Jamnický pochádzal z rodiny evanjelického farára z oravskej dediny Jasenová, situovanej pod majestátnym Chočom. Nemohol si nevšímať malebnú prírodu [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 114
Celková čítanosť: 492872x
Priemerná čítanosť článkov: 4323x

Autor blogu

Kategórie