Založ si blog

Šmejdi ako finanční poradcovia (Alebo pôžička výhodná aj pre ľadové medvede, ak vedia telefonovať. )

Relatívne v krátkom čase som stretol troch známych, ktorí sa mi mohli pochváliť, že si našli nové zamestnanie. Zareagovali na inzerát a stali sa z nich finanční poradcovia. Nuž, ani u jedného z nich by som nepredpokladal, že majú v génoch narábanie s peniazmi, ale keďže do vnútra človeka nie je jednoduché preniknúť, možno sú to naozaj skryté talenty, ktoré konečne dostali šancu. „Daj si ju na viditeľné miesto,“ vraví mi jeden z nich, tlačiac mi do rúk vizitku. „Nikdy nevieš, kedy ma budeš potrebovať,“ dodal.

 

Banka vám nepožičia? My áno!

 

Pred niekoľkými rokmi nebol až taký problém získať úver. Banky ich poskytovali celkom ochotne a ak ste mali v nejakej finančnej inštitúcii dobrého známeho, získať úver bola viac – menej formalita. Horšie to už bolo s jeho splácaním.

 

Vtedy sa dostali k slovu nebankovky. Banka vám nechce požičať, my áno! Takéto a podobné heslá sa objavovali a objavujú v novinách. Pritom za každou nebankovkou nemožno nevidieť niektorú riadnu banku, ktorá pokračuje v rozdávaní úverov, hoci už opatrnejšie, ale zato s úrokom a rôznymi poplatkami, kvôli ktorým takéto pôžičky nemajú ďaleko k úžere, ba podľa môjho osobného názoru aj úžerou sú.

 

Preflákané groše

 

Neviem, či je to niekto schopný zrátať, ale všetko sa mi tak vidí, že Slováci sú enormne zadlžení. Ťažko to zrátať aj preto, že asi málokto sa chváli tým, že je zadlžený až po uši. Na úveroch a pôžičkách by nebolo nič zlé, keby tie peniaze boli využité na niečo, čo by sa dalo nazvať rozumnou investíciou, alebo by išlo naozaj len o preklenutie náhodnej zložitej osobnej či rodinnej situácie. Ale ako to poznám aj vo svojom okolí, mnoho z tých pôžičiek dlžníci doslova prejedli, alebo – čo je zvlášť zarážajúce – prepili či prehrali v automatoch alebo v stávkových kanceláriách. Jednoducho: preflákané groše! Očividný bol vzostup stávkového biznisu so zvýšenou možnosťou dostať sa k pôžičkám. Čo už? Hlavne, že funguje trh.

 

Peniažky sa ľahko rozkotúľajú a treba ich vracať. Pokiaľ človek má zamestnanie, tak sa to ešte dá, ale keď príde o prácu, dostáva sa do zložitej situácie. Nebankovky sa na túto situáciu pripravili. Súdne rozhodnutie o exekúcii sa stáva len formalitou a tak sa taký dlžník ani nestačí spamätať a už mu klope na dvere exekútor. Tým sa jeho „výhodná“ pôžička poriadne predraží.

 

Zlatá baňa exekútorov

 

O tom, že mnohí prišli nielen o autá a iný hnuteľný majetok, ale aj o strechu nad hlavou, si už aj vrabce na strechách čvirikajú. Ľudské tragédie, na ktorých počiatku bola na prvý pohľad bohumilá „výhodná“ pôžička, sú časté, a stačí, aby sme si prelistovali náš bulvár a určite na nejakú natrafíme.

 

Poznám v mojom okolí invalidného dôchodcu, ktorý si tiež nabral pôžičiek, hoci možno ani sám nevie, na čo a prečo. Pôžičkový systém mu totiž umožnil, aby dostal novú pôžičku skôr, ako splatil predošlú, resp. novou zaplatil starú a začal sa kolotoč, na ktorého konci je exekútor. Náhoda chcela, že sa mi so svojím problémom zdôveril. Nejde v tejto chvíli o to, že k asi 170-eurovému dlhu (vrátane úrokov) si exekútor narátal vyše 600 € nákladov, ale keď mi ukázal doklady, vyzerá to tak, že z dôchodku mu zráža už tretí exekútor splátky za jednu a tú  istú pôžičku! Prinajmenšom zaujímavé.

 

Šanca pre mafiánov

 

Vrátim sa však na začiatok článku, teda k finančným poradcom. Inzerátmi, ktoré môžeme čítať denne, nebankovky ponúkajú svoje služby a zároveň hľadajú spolupracovníkov. Vytvorila sa tak sieť poradcov, ktorých aktivita je dosť podobná činnosti neslávne populárnych šmejdov. Mnohí z nich sú radi, že sa im podarilo získať robotu a ak chcú naozaj niečo zarobiť na províziách, tak sa musia obracať a hľadať vo svojom okolí vhodné obete. Dokážu zafarbiť ich majetkové pomery tak, že pôžičku dostanú, no už primálo starostí si robia z toho, či ju niekto bude aj vracať. Je to aj jedna z ľahších ciest k rôznym podvodom. Táto aktivita tzv. finančných poradcov, okrem toho, že sa dostávajú do pozície „bielych koní“, má však aj iné aspekty. Majú šancu preniknúť do súkromia ľudí a to je zase zaujímavé pre ďalších „expertov“, ktorí sa vyznačujú aktivitami a praktikami, na ktoré sedí slovko mafiánske. Nejde len o inkasovanie dlžnej sumy s vyhrážkami. Kto alebo čo môže takým zadlženým nešťastníkom lepšie pomôcť, ako slušne vyzerajúci chlapík či slečna, ktorí im prídu oznámiť, že vyhrali toľko a toľko, alebo že im príde preplatok od plynárov, elektrikárov…?

 

Časovaná bomba

 

Pritom je to len vrchol ľadovca. Začínajú tikať hodinky na skutočnej časovanej bombe. Nebankovky si totiž rady počkajú, kým sa dlžník nestane penzistom a potom si z jeho dôchodku bez nejakých veľkých papierovačiek poľahky zinkasujú svoje peniaze aj s rokmi navŕšeným úrokom a rôznymi sankciami. Posiela im ich Sociálna poisťovňa na základe platných súdnych rozhodnutí. Budúci dôchodcovia budú ešte chudobnejší, ako sú tí dnešní. Jednak preto, že mnohí v čase, keď si mohli zarobiť na dôchodok, navštevovali úrad práce, jednak preto, že keď im podľa zákona stiahnu staré dlhy, tak im na normálne živobytie veľa nezostane.

 

Možno si teraz poviete, že to nafukujem, ba že straším, že tak im treba, načo si požičiavali… Nuž, nestraším, nenafukujem, len píšem to, čo vidím a poznám vo svojom okolí. A hoci niekedy aj ja môžem povedať, že tak im treba, predsa len v mnohých prípadoch tá situácia bola, alebo i je, naozaj zložitá, a mnohí, inak schopní ľudia, pri reklamnom tlaku neodolali a popálili sa.

 

Čo s tým? Môj návrh je možno kacírsky: Raz a navždy tento úžernícky systém zlikvidovať! Aj za cenu toho, že to bude vyzerať ako nedemokratické, že tí, ktorí sa tešili na enormné zisky (vrátane zainteresovaných právnikov a exekútorov), budú škrípať zubami a vyhrážať sa žalobami, aj za cenu toho, že mnohí nepoctivci z radov dlžníkov sa budú smiať.

 

P.S.

 

Keď som dopísal tento blog, našiel som v poštovej schránke letáčik. Ponúka výhodné rýchle pôžičky až do výšky 10 000 € bez registra, bez dokladovania príjmov, pre nezamestnaných, zamestnaných, dôchodcov, živnostníkov, mamičky na materskej dovolenke! Možno aj pre ľadového medveďa, len nech rýchlo zavolá. Mesačné splátky len 25 €! Nuž, ak by to platilo aj pri tých 10 000 €, poslednú splátku by som osobne uhradil ako 93-ročný! Super! To už stojí za uváženie! A určite by som sa musel dožiť sto rokov, aby som splatil aj úroky. Jasné, že o to nejde. Žiadna „výhodná“ pôžička nehrozí, hoci v tomto preddušičkovom a predvianočnom čase by sa zišla. Ide iba o ten zdanlivo nevinný telefonát. O tom svedčí aj veta na spodku letáčika napísaná superminiaturným písmom: „Marža minutáže za aktívny telemarketing je 2 € bez DPH.“ Dúfam, že som tie minipísmenká cez okuliare a lupu správne rozlúštil.

„Žena za pultom“ by mala deväťdesiat

28.05.2018

Dnes niečo pre televíznych pamätníkov. Medzi najsledovanejšie seriály v 70. rokoch patrila „Žena za pultom“, v ktorej hrala hlavnú úlohu Jiřina Švorcová, ktorá sa narodila pred 90 rokmi, 25. mája 1928. Po absolvovaní pražskej DAMU sa na celé štyri desaťročia upísala Divadlu na Vinohradoch. Kritika najvyššie hodnotila jej postavy v hrách Pavla Kohouta Dobrá [...]

Osud ho zahnal až na „koniec sveta“

22.05.2018

„Osud si ma vybral, aby ma dobre popreháňal“, vyjadril sa Martin Kukučín s jeho príznačným humorom. Väčšinu života prežil v cudzine, no stal sa spisovateľom slovenským. Zomrel pred 90 rokmi, 21. mája 1928, v chorvátskom Pakraci. Oravská dedina Jasenová pod majestátnym Chočom sa môže pochváliť významnými rodákmi. V predošlom blogu som spomenul herca [...]

„Divný Janko“ 20. storočia

21.05.2018

„Borodáč nás učil po javisku chodiť, Jamnický tancovať,“ napísal vo svojich memoároch herec František Zvarík. Herec, režisér, scenárista a pedagóg Ján Jamnický sa narodil pred 110 rokmi, 20. mája 1908. Ján Jamnický pochádzal z rodiny evanjelického farára z oravskej dediny Jasenová, situovanej pod majestátnym Chočom. Nemohol si nevšímať malebnú prírodu [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 114
Celková čítanosť: 494787x
Priemerná čítanosť článkov: 4340x

Autor blogu

Kategórie